Wederopbouw in de Filipijnen: Medair begint aan tweede bouwronde

Na de verwoestende tyfoon in de Filipijnen in 2013 zijn er 600 huizen gebouwd voor kwetsbare gezinnen in de plaats Dulag. Inmiddels is Medair begonnen met de tweede bouwronde.

In deze ronde gaan we nog 1.080 huizen bouwen, pakketten dakbedekking verstrekken aan 1.200 huishoudens om hun huis te versterken en aan 1.800 mensen instructies geven hoe de risico’s kunnen worden verminderd en ze beter voorbereid zijn op toekomstige tyfoons.

Josita en Gregorio, beiden ver in de zeventig, zijn een van de 1.080 gezinnen die deze ronde een nieuw huis krijgen. Omdat ze vanwege hun leeftijd geen betaald werk meer verrichten, kweken Josita en Gregorio groenten in hun tuin, die ze op de markt verkopen. Hoewel ze daardoor enige inkomsten hebben, is het net genoeg om van te leven. Dus toen hun huis door de tyfoon werd verwoest, hadden ze geen geld om het helemaal te herbouwen.

Josita en Gregorio hebben alle stukjes en beetjes materiaal van hun verwoeste huis dat ze maar konden vinden gebruikt voor een tijdelijk onderkomen. “We hebben ons huis meteen herbouwd, want verder hadden we niets’, vertelt Josita. “Maar slapen lukt niet goed.” Ze wijst naar de dunne matjes op de lemen vloer in hun bouwvallige onderkomen waar ze sinds de tyfoon op slapen.

“We zijn heel blij dat jullie ons een nieuw huis hebben gegeven”, gaat Josita verder. Nu de bouw bijna klaar is, zullen Josita en Gregorio deze week naar hun nieuwe huis verhuizen.

Sinds de tyfoon Haiyan in november 2013 op de Filipijnen toesloeg, hebben wij het volgende gedaan:

• Ongeveer 60.000 mensen geholpen hun leven weer op de rit te zetten

• Voor meer dan 3.000 mensen nieuwe huizen gebouwd die beter bestand zijn tegen tyfoons

• Ongeveer 5.000 hygiënepakketten verstrekt om verspreiding van ziektes te voorkomen

• Meer dan 800 setjes gereedschap uitgedeeld zodat gezinnen hun huis konden herbouwen

• Bijna 4.100 dekzeilen uitgedeeld die dienen als nooddaken en -muren

Ook hebben we zo’n 40 dekzeilen aan diverse scholen verstrekt, die tijdens de herbouw worden gebruikt als nooddaken en -muren. Er kunnen dus meer kinderen naar school doordat ze enige bescherming tegen weersinvloeden hebben.

Verder hebben onze teams de plaatselijke gezondheidscentra in de regio hersteld en ze van de nodige medische pakketten voorzien, die basisbenodigdheden bevatten zoals antibiotica en injectiespuiten. Elk pakket kan drie maanden lang door 10.000 mensen worden gebruikt.

Medair
Medair – Sophie Niven
09-09-2014
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies