ChristenUnie kritisch over de Wet langdurige zorg

De ChristenUnie is ontevreden over de Wet langdurige zorg die deze week in de Tweede Kamer wordt besproken. Mensen wonen langer thuis en willen meer regie over hun leven en zorg.

De Wlz is geschreven vanuit oude systemen en structuren en biedt hiervoor slechts mondjesmaat ruimte. De ChristenUnie wil in de wet een experimenteerbepaling opnemen over persoonsvolgende bekostiging. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber: ‘Niet het aanbod van instellingen, maar zorg op maat en keuzevrijheid voor de client moeten leidend zijn.’

Eerder heeft de ChristenUnie met succes gepleit voor zorg thuis aan meervoudig gehandicapte kinderen. Dit is vaak in het belang van kinderen en hun ouders, ook als die kinderen de volwassen leeftijd hebben bereikt. Ouders trekken aan de bel, omdat de Wlz niet is toegespitst op deze groep. De ChristenUnie wil daarom dat de wet op dit punt aangepast wordt.

De ChristenUnie maakt zich zorgen over mensen met een ziekte met een progressief karakter, zoals dementie. Dik-Faber: ‘Ik wil voorkomen dat mensen tussen loketten van gemeente en zorgverzekeraar heen en weer worden geschoven. Gemeenten die erin slagen mensen goed te ondersteunen in hun dagelijkse zorg, moeten hiervoor beloond worden. Een financiële prikkel moet daarvoor ingebouwd worden.’

Ook vraagt de ChristenUnie aandacht voor het verankeren van keuzevrijheid, ook als het gaat om identiteitgebonden zorg, en de positie van mantelzorgers. Er moet voldoende respijtzorg zijn, zoals logeren in een instelling, zodat mantelzorgers het langer vol kunnen houden. En mantelzorgers weten beter dan wie ook welke zorg nodig is. Daarom moeten zij betrokken worden bij de zorgplanbespreking.

christenunie
© Henk-Jan Oudenampsen
11-09-2014
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies