Miljoenennota: Meer geld naar Defensiebegroting

Defensie krijgt er vanaf 2015 op de begroting extra geld bij en vanaf 2017 structureel € 100 miljoen per jaar. Dat blijkt uit de Miljoenennota van het kabinet voor 2015. Hierin is voor Defensie 7,3 miljard opgenomen.

De Nederlandse Krijgsmacht acteert in een wereld waarin de veiligheidssituatie voortdurend verandert. Dit is direct of indirect van invloed op de Nederlandse belangen. Dit vraagt om een krijgsmacht die slagvaardig en betrouwbaar is. Vanaf 2015 krijgt Defensie er in de begroting extra geld bij, resulterend in structureel € 100 miljoen per jaar vanaf 2017. Defensie is er nog niet, maar er is reden tot optimisme. Defensie moet immers antwoord kunnen blijven geven op de geopolitieke ontwikkelingen. In het najaar van 2013 werd door het kabinet ook extra geld (€ 115 miljoen) voor Defensie vrijgemaakt.

Trendbreuk

De nationale en internationale veiligheidssituatie vragen verder om een aanpassing van het ambitieniveau van de krijgsmacht. Dit zal gevolgen hebben voor de samenstelling en toerusting van het materieel en personeel van de krijgsmacht, en zo ook voor het bijbehorende niveau van de defensiebestedingen. Het extra geld is een trendbreuk met de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Het is de intentie om deze trendbreuk de komende jaren, waar dat mogelijk en nodig is, verder vorm te geven. In 2015 richt Defensie zich op het verbeteren van de inzetbaarheid en het voortzettingsvermogen van de krijgsmacht. Hiermee kan de slagkracht van de krijgsmacht, in het belang van Nederland, worden versterkt.

Verbeteren inzetbaarheid

In 2015 richt Defensie zich op het verbeteren van de inzetbaarheid en het voortzettingsvermogen van de krijgsmacht. Bij het gebruik van het extra geld is de nota In het belang van Nederland het uitgangspunt. Goed werkgeverschap blijft centraal staan. Maar ook internationale samenwerking en toekomstbestendigheid, twee kernbegrippen uit deze nota.

Urgente problemen aanpakken

Met het extra geld zal de slagkracht van de krijgsmacht worden versterkt en knelpunten worden aangepakt, zoals de tekorten in voorraden reservedelen en munitie, maar ook bijvoorbeeld het tekort aan helikoptercapaciteit.

Arbeidsvoorwaarden

Het extra geld staat los van de CAO-onderhandelingen die later dit jaar starten. Het overleg met de bonden over de arbeidsvoorwaarden is een apart traject. Zoals dat ook geldt bij andere departementen. Een eventuele aanpassing van de arbeidsvoorwaarden (waaronder loonruimte) en de budgettaire gevolgen, kunnen zodoende niet worden opgenomen in de begroting voor 2015. Dit moet op een later begrotingsmoment worden verwerkt.

Rijksoverheid
© Henk-Jan Oudenampsen
16-09-2014
Samenleving
https://www.rijksoverheid.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies