Nieuw landelijk samenwerkingsverband in GKv-zendingswerk

Er is een nieuw landelijk samenwerkingsverband opgericht voor zending en hulpverlening vanuit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Met dit landelijke verband willen de betrokken partijen meer samenwerking en eenheid in het GKv-zendingswerk realiseren door een efficiënt gebruik en bundeling van de beschikbare kennis, ervaring, mankracht en (financiële) middelen. Dit moet de impact van het zendingswerk verder vergroten.

Deelnemers van dit nieuwe landelijk samenwerkingsverband zijn de elf regionale samenwerkingsverbanden van plaatselijke GKv-kerken rond zending (Zendende Instanties), deputaten Zending, Hulpverlening en Training (ZHT) en hun uitvoerende organisatie De Verre Naasten, waarvoor het landelijk samenwerkingsverband vanaf nu verantwoordelijkheid draagt.

Van zending naar mission

De nieuwe samenwerking leidt tot veranderingen in beleid en structuur. Zo ontwikkelde het landelijk samenwerkingsverband gezamenlijk beleid dat beschrijft hoe de GKv haar zendingswerk vormgeeft. Opvallend hierin is dat er niet langer wordt gesproken over zending, maar over mission; ‘het geheel (Woord én daad) aan activiteiten van de missionaire kerk om bij te dragen aan de verkondiging van Gods Evangelie in opdracht van Christus.’ Dit missionwerk wordt vervolgens nadrukkelijk neergelegd als taak voor de lokale kerken, waarbij wederkerigheid, het over en weer van elkaar leren, een belangrijke rol speelt.

Structuur

Met de komst van het landelijk samenwerkingsverband is ook de structuur van het GKv-missionwerk aangepast. In de oude organisatiestructuur lag de verantwoordelijkheid voor het GKv-missionwerk zowel op lokaal, regionaal als landelijk niveau. In de nieuwe structuur liggen verantwoordelijkheid en verantwoording op één kerkelijk niveau; die van de plaatselijke kerken, al dan niet verenigd in een regionaal samenwerkingsverband. Voor een optimaal gebruik van de beschikbare kennis, ervaring, mankracht en (financiële) middelen werken zij samen in het landelijke samenwerkingsverband, dat wordt ondersteund door De Verre Naasten. De Verre Naasten wordt voortaan aangestuurd door het landelijk samenwerkingsverband.

Eenduidig

De betrokken partijen presenteren zich vanaf mei 2015 ook eenduidig naar de kerken. Daarmee willen zij de herkenbaarheid van en betrokkenheid bij het GKv-missionwerk vergroten. In aanloop naar mei 2015 worden alle kerken verder geïnformeerd.

Hagar Prins
De verre Naasten
27-09-2014
Hulpverlening
https://www.deverrenaasten.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies