Bedrijven tekenen verklaring gericht op ontwikkelingssamenwerking

Minister Ploumen tekende vandaag Charter over de inzet van bedrijfsleven, maatschappelijk middenveld én cross-sectorale partnerschappen in de Post-2015 agenda. Op de foto: Ruud van Eijle, directeur World Vision, ook hij tekende de charter.

Bijna 60 Nederlandse bedrijven en maatschappelijke organisaties – waaronder World Vision, DSM, Philips, Unilever, AkzoNobel en ABN AMRO – kwamen 29 september in Den Haag bijeen om te praten over een gezamenlijke bijdrage aan de Post-2015 ontwikkelingsagenda. Ook tekenden ze – samen met minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking – een Charter (verklaring) waarmee ze zich committeren aan meer samenwerking en inzet voor het behalen van de nieuwe ontwikkelingsdoelen.

Waarom is samenwerking noodzakelijk?

Volgend jaar lopen de 8 VN-Millenniumdoelen, gericht op armoedebestrijding en ziektes af, die sinds 2000 de internationale ontwikkelingsagenda hebben bepaald. Intussen is de wereld veranderd met nieuwe opkomende economieën en sterkere samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Bij de VN wordt daarom momenteel druk onderhandeld over hoe hier rekening mee moet worden gehouden bij vaststelling van de post-2015 ontwikkelingsagenda. Een goed voorbeeld van samenwerking tussen het bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld, is de samenwerking tussen World Vision en DSM, die expertise, kennis en middelen gebundeld hebben om in drie jaar tijd voeding te verbeteren voor 150 miljoen kwetsbare kinderen. Ruud van Eijle, directeur World Vision: “Geweldig dat grote bedrijven meer betrokken raken bij ontwikkelingssamenwerking. Tegelijkertijd zijn er nog steeds veel landen die voor het bedrijfsleven niet interessant zijn, zoals Somalië en Afghanistan. En daar zullen NGO’s nog steeds alleen hun werk moeten doen. Met het ondertekenen van de charter is een belangrijke stap gezet. Maar nu zullen we met elkaar aan de slag moeten om ook echt te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving.”

Voortrekkersrol Nederland

De deelnemers aan de bijeenkomst vinden dat bedrijven en ngo’s een belangrijke rol spelen in duurzame ontwikkeling en ondertekenen daarom het ‘Charter on the role of business, civil society and cross-sector partnerships in the Post-2015 Development Agenda’. Het Charter beschrijft wat bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen bijdragen en committeert ondertekenaars aan het ondernemen van gezamenlijke actie in de vorm van cross-sectorale partnerschappen. Hiermee geeft Nederland een sterk signaal af dat samenwerking tussen verschillende sectoren mogelijk is. Nederland neemt hiermee een voortrekkersrol in de wereld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gebruikt dit signaal bij de onderhandelingen binnen de VN.

Annelieke Dorst
World VIsion
30-09-2014
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies