Gave herkent zich in tv-uitzending: doopdiscussie blijft actueel

De televisiereportage ‘Geloof, hoop en bedrog“ (Dit is de dag, donderdag 30 september) brengt de knelpunten rond bekering en doop van asielzoekers duidelijk in beeld. Bekeerlingen worden niet altijd geloofd door de IND. Sommige asielzoekers willen zich laten dopen om kans te maken op een verblijfsvergunning.

De IND laat zien dat het een complexe klus is om bekeringen te toetsen. En veel kerken doen hun best om op een integere manier asielzoekers te begeleiden naar de doop, maar worden door de IND soms toch niet serieus genomen. De Evangelische Omroep laat hiermee zien dat de doopdiscussie nog actueel is.

Kerken lopen het risico gebruikt te worden. Aan de andere kant hebben ze de roeping om vreemdelingen niet aan hun lot over te laten. Gave vindt het belangrijk dat kerken hun verantwoordelijkheid nemen en op een integere manier omgaan met de doop. Daarvoor is onlangs de brochure uitgebracht: “In goede aarde, advies voor de doop en begeleiding van asielzoekers”.

Als vervolg hierop organiseert Gave op vrijdag 31 oktober een symposium in Utrecht over dit thema. Met onder andere Jurjen ten Brinke (voorganger Hoop voor Noord Amsterdam) en Arjan Plaisier (scriba van de Protestantse Kerk in Nederland) als sprekers. Beiden kwamen ook voorbij in de reportage van de Evangelische Omroep.

Stellingen die in het programma aan de orde komen zijn: ‘Een bekering moet je geestelijk toetsen, zonder regels of randvoorwaarden’, ‘Je moet de asielzoeker gewoon helpen’ en ‘Een verklaring schrijven voor een bekeerling is onmogelijk, wij kunnen het hart niet doorgronden’.

Tijd: 13.30 uur inloop met koffie, 14.00 uur opening, 17.00 uur afsluiting programma

Kosten: 15 Euro

Opgave via www.gave.nl/symp

Dit is de Dag – EO
03-10-2014
Kerk
https://www.eo.nl/ditisdedag

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies