Almeerse christenen helpen stadsgenoten

ALMERE – Wandelen met ouderen, klussen bij mensen thuis, een speelplaats maken en voedsel inzamelen. Afgelopen zaterdag zetten 180 vrijwilligers uit de Almeerse kerken zich in voor stadsgenoten. De binnenste buiten-actie werd geïnitieerd door de christelijke hulpverleningsorganisatie Zending over Grenzen.

De hele dag waren er vrijwilligersacties bij instellingen, mensen thuis, supermarkten en in de wijk. Zo ook bij een woonlocatie van Omega Zorg. “Je wilt trots kunnen vertellen over de plaats waar je kinderen opvangt, maar de tuin was echt verschrikkelijk. Het is fantastisch dat er zoveel mankracht is die ons helpt om een veilige, leuke speelplaats te maken!”, vertelt begeleidster Marlies van ’t Hof. Eén van hen is vrijwilliger Jan Dorland. “Het is mooi om samen met zoveel christenen iets voor anderen te betekenen en zo iets van de liefde van God te laten zien!”, vertelt hij terwijl hij verwoed een struik uit de grond schept. Ook kinderen staken de handen uit de mouwen. “Door mee te doen zien onze jongens dat er mensen zijn die het veel minder hebben en leren zij andere mensen te helpen”, vertelt Carolina Flikweert.

Tijd en liefde geven

Op hetzelfde moment is er in woonzorgcentrum De Toonladder een seniorenbeurs waar vrijwilligers de ouderen begeleidden. “We merken dat de ouderen het fijn vinden dat wij er helemaal voor hen zijn en één-op-één aandacht kunnen geven”, vertelt vrijwilligster Dorothea Novak, lopend achter een rolstoel met een oudere dame daarin richting het muziekpodium. “Het is belangrijk om iets te betekenen voor je medemens. Als christen heb je hierin een voorbeeldfunctie.” In een huis in Almere Poort wordt in een kamer op zolder geschilderd. “Het was heel hard nodig”, vertelt vrijwilligster Leonie Enter. “Twee dochters van het gezin slapen nu nog hiernaast samen op één kamer. Dat kan echt niet meer. Ik vind het mooi om op deze manier iets van mijn tijd en liefde te geven.”

Twee kanten

Zending over Grenzen kijkt terug op een geslaagde actie. “Honderden mensen zijn deze dag geholpen: ouderen, jongeren en kinderen, eenzame mensen, mensen met een handicap, verslaafden, daklozen en gezinnen die door een lastige periode gaan of zijn gegaan”, vertelt projectleider Mark Zeldenrust. “Maar helpen werkt twee kanten op. De mensen hadden niet alleen ons nodig, wij hadden hen ook nodig om te kunnen geven. Het was bijzonder om reacties te horen als: ‘Ik heb niets met God en zeker niet met de kerk, maar deze actie vind ik toch wel heel mooi!”

De deelnemers maakten deze dag een verschil voor Almeerders die wel een steun in de rug konden gebruiken, en stonden stil bij de grote nood van kansarme mensen in Oost-Europa die Zending over Grenzen structureel helpt. In totaal werden er 30 acties uitgevoerd bij 12 verschillende organisaties: Interakt Contour, verslavingszorg Amethist, zorginstelling Triade, jeugdzorg Vitree, Omega Zorg, Hart voor Haven, Poorthuis, Stichting Present Almere, Kwintus, De Toonladder, Leger des Heils, Voedsel Loket Almere (VLA).


Mieke Wallet-Groenewegen
Chris Mastenbroek
06-10-2014
Samenleving
https://www.zendingovergrenzen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies