Open Dag ChristenUnie biedt kijkje achter de schermen van Den Haag

FOTOVERSLAG – Vandaag organiseerde de ChristenUnie een Open Dag in het gebouw van de Tweede Kamer. Deze dag was een unieke kans om de ChristenUnie beter te leren kennen. Dagpresentator Ed Anker verbond de verschillende programmapunten op meesterlijke wijze aan elkaar.

Arie Slob (fractievoorzitter ChristenUnie) opende de dag met een welkomstwoord en een gebed: ‘Dat we hier in het centrum van de Nederlandse politiek, op de plek waar grote beslissingen worden genomen, samen tot God mogen bidden en Hem om hulp en wijsheid mogen vragen en Hem ook samen mogen danken en eren voor Wie Hij is, dat vind ik heel bijzonder!’

De ruim 600 bezoekers konden kiezen uit een gevarieerd aanbod programmapunten. Meedoen aan bijvoorbeeld het vragenuur, in gesprek gaan met Kamerleden of andere interessante deelsessies volgen. Ook kon men op de foto met een kamerlid bij de beroemde blauwe stoeltjes. Er werden uitgebreide rondleidingen gegeven waarbij men een kijkje kon nemen in de verschillende ruimtes en zalen van de Tweede Kamer en de fracties.

Bij de diverse deelsessies diepten politici van de ChristenUnie een onderwerp uit. Een greep uit de onderwerpen:

  • ‘De week van Arie Slob’. Hoe ziet het leven van een politicus eruit? Wat doe je als fractievoorzitter allemaal? Arie Slob vertelde hier meer over. Ook was er volop de gelegenheid om vragen te stellen waar ook veel gebruik van werd gemaakt.
  • ‘Onderhandelen met Carola Schouten’. De ChristenUnie heeft diverse zaken bereikt in de akkoorden die met het kabinet zijn gesloten. Maar hoe doe je dat en hoe gaat het eraan toe? In het tweede deel konden de bezoekers Carola Schouten proberen te overtuigen om als ChristenUnie meer aandacht te besteden aan een onderwerp dat zij belangrijk vinden.
  • ‘Ontwikkelingen in de zorg’ werden uitgelegd door Carla Dik-Faber. Vanaf 1 januari staan er grote veranderingen in de zorg te wachten. Carla gaf een inkijk in die ontwikkelingen.
  • ‘Moslimextremisme en radicalisering’ in Nederland was het onderwerp van Gert-Jan Segers. Men kon in discussie gaan met hem over moslimextremisme en radicalisering in Nederland. Ook ervaringen van mensen uit de dagelijkse praktijk kwamen aan bod.

– ‘Het Midden-Oostenconflict en de rol van Nederland’ werd behandeld door Joël Voordewind. Het Midden-Oosten staat in brand. Vele minderheden worden vervolgd en vermoord vanwege hun etniciteit of religieuze achtergrond. Joël Voordewind vertelde over zijn ervaringen in Noord-Irak en de rol die Nederland kan vervullen in deze humanitaire tragedie.

Het swingende koor Hatikwa gaf een lunchpauzeconcert. Hatikwa is het jongerenkoor van de CGK/NGK-gemeente ‘Het Anker’ in Nieuwegein. Het koor bestaat uit 30 enthousiaste zangers en zangeressen en heeft ook meegedaan aan het tv-programma Korenslag.

Cabaretier TimZingt gaf als afsluiting van het programma een luchtig cabaretoptreden over politiek in het algemeen en speciaal over de ChristenUnie. Diverse kopstukken van de ChristenUnie werden op de hak genomen met hilarische en mooie liedjes en scherp cabaret. Tijdens zijn programma knapte ergens verderop in de hal een ballon… Tim reageert ad rem: ‘Dat is een bomaanslag, gewoon negeren…’

Een uur na afloop twitterde Tim: ‘Terug uit Den Haag. Nog nooit zoveel interrupties gehad als tijdens laatste optreden in de tweede kamer.’

Redactie christelijknieuws
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
11-10-2014
Web: www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies