SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf: Wanbetalers aanpakken

“Het is ronduit ergerlijk dat overheden en (grote) bedrijven de wettelijke betalingstermijnen nog steeds gewoon aan hun laars lappen. Als je als burger of klant te laat bent met een betaling, krijg je binnen de kortste keren een aanmaning, maar omgekeerd geven gemeenten en bedrijven vaak niet thuis. Daarom moet de Autoriteit Consument en Markt nu maar ingrijpen.”

Dat brengt SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf vandaag in bij de behandeling van de begroting Economische Zaken. In het Burgerlijk Wetboek staan al een jaar aangescherpte bepalingen over betalingstermijnen van 30 tot 60 dagen. In de praktijk worden betalingstermijnen echter nog volop overschreden, vooral door gemeenten en grote bedrijven. Termijnen van 60 tot 120 dagen betekenen voor leveranciers een behoorlijke financiële last, soms zelfs faillissement.

Eerder al beloofde minister Kamp dat dit probleem aan te zullen pakken met gedragscodes. In de praktijk komt door nog niks van terecht. In de praktijk komt daar niks van terecht. Daarom wil de SGP dat de ACM er nu ‘de tanden inzet’. Dijkgraaf: “Meer is nodig. Ik stel voor om een koppeling te maken met het verbod op misbruik van inkoopmacht in de Mededingingswet. Op die manier krijgt de ACM de bevoegdheid om in te grijpen. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks.”

SGP
SGP
14-10-2014
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies