Betere omstandigheden voor vluchtelingen in Irak

Velen van u gaven gehoor aan de oproep van ZOA om te doneren voor ontheemden in Noord-Irak. Inmiddels hebben er samen met andere leden vanuit het Christelijk Noodhulpcluster al verschillende activiteiten plaatsgevonden. Door een bezoek aan de regio konden we direct in actie komen, dit is een klein begin, in de komende tijd blijven we hulp bieden aan de ontheemden in Noord-Irak.

Welke hulp biedt ZOA dankzij u? Het verbeteren van gezondheid, leefomgeving en welzijn van 100 gezinnen in Dohuk in Noord-Irak. Deze 100 gezinnen krijgen toegang tot toiletten: 25 toiletten en 25 watertanks worden aangelegd en geplaatst bij onafgebouwde huizen waar deze ontheemden zijn neergestreken. De lokale baptistengemeente voert het project uit, zij zijn bereid deze ontheemden te helpen en zullen hen blijven ondersteunen.

In het noorden van Irak bevinden zich momenteel vele ontheemden die zijn gevlucht vanwege de aanvallen van de Islamitische Staat. De meerderheid van de ontheemden (63%) bevindt zich in het gebied rond Dohuk. Velen van deze ontheemden bevinden zich in onafgebouwde huizen of in het open veld zonder toegang tot schoon drinkwater en toiletten. De Verenigde Naties (UN-OCHA) hebben gemeld dat veel kinderen momenteel ziek worden als gevolg van het ontbreken van sanitaire voorzieningen.

Men vreest voor een verslechtering van de situatie nu de winter voor de deur staat. Dit project draagt bij aan een gezonde en schone leefomgeving. Door toiletten te plaatsen en voorlichting te geven over goede hygiëne zullen ziektes afnemen. Ook vermindert het stress voor vrouwen die nu buiten een plekje moeten zoeken om hun behoeftes kunnen doen. Zeker in de avond en in de nacht kan dit voor deze vrouwen gevaarlijke en dus stressvolle situaties opleveren.

Hoe wordt het project uitgevoerd? De mobiele toiletten kunnen worden verplaatst als de ontheemden naar een andere plek moeten uitwijken. Deze toiletten worden ingekocht op de lokale markt om transportkosten laag te houden en de lokale economie te ondersteunen. Voor de plaatsing van het toilet wordt er door de bewoners een gat gegraven waar de toiletten op worden geplaatst. Binnen drie weken kunnen op deze manier 100 gezinnen (500 personen) toegang krijgen tot toiletten.

Omdat er in korte tijd een enorme toestroom aan ontheemden is in Dohuk en omgeving, is er ontzettend veel werk te doen. De Verenigde Naties werkt voornamelijk in de vluchtelingenkampen, de ontheemden die zich buiten deze kampen begeven zijn minder zichtbaar en ontvangen minder hulp. Door samen te werken met de lokale baptistenkerk is het mogelijk in contact te komen met de Koerdische ontheemden.

ZOA
ZOA
14-10-2014
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies