Hebreeuwse bijbelrol 200 jaar ouder dan gedacht

Een Hebreeuwse bijbelrol die sinds 7 jaar te zien is in het Israël-museum in Jeruzalem, is het oudste handschrift met de officiële tekst van de Bijbel. Dit werd ontdekt door Paul Sanders, wetenschapper aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam.

In Jeruzalem is al 7 jaar een oude boekrol te zien, het zogenaamde Ashkar-Gilson-handschrift. Paul Sanders kwam hem op het spoor via de website van het Israël-museum en raakte geïnteresseerd toen hij las dat de rol al in de 7e of 8e eeuw na Chr. geschreven is. Tot nu toe moeten bijbelonderzoekers het doen met handschriften die uit een latere tijd stammen, de 10e eeuw of nog later. Toen Sanders contact opnam met het museum, bleek nog niemand over de rol geschreven te hebben. Hij was overdonderd toen het museum een prachtige foto van het handschrift stuurde en hij meteen de volledige publicatierechten kreeg.

De oude rol is helaas niet meer compleet, maar bevat nog wel grote stukken van het bijbelboek Exodus. Deze stukken zijn veel beter bewaard dan de oude Dode Zeerollen. Op de rol staat ook het bekende Lied van Mozes (Exodus 15), gezongen na de doortocht door de Rode Zee. Sanders ontdekte dat het lied in de rol in een bijzondere vorm geschreven is, met afwisselend stukjes tekst en brede spaties.

Sanders heeft de nog nooit goed onderzochte boekrol zorgvuldig bestudeerd. Hij komt tot de conclusie dat de schrijvers die later de Hebreeuwse tekst van de Bijbel keer op keer overschreven, vermoedelijk gebruik hebben gemaakt van deze oude boekrol. Het blijkt namelijk dat unieke details in de rol precies zo voorkomen in latere handschriften.

Sanders publiceerde zijn vondst onlangs in het gerenommeerde online tijdschrift Journal of Hebrew Scriptures.

Annemarie Wagter
© Henk-Jan Oudenampsen
16-10-2014
Onderwijs
https://www.pthu.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies