Carla Dik-Faber: Doe mee met de ChristenUnie FOODBATTLE

Van 27 oktober tot 16 november 2014 gaat de ChristenUnie de strijd aan tegen voedselverspilling. Carla Dik-Faber zet zich in tegen voedselverspilling en roept iedereen op dit te ondersteunen door mee te doen aan de FOODBATTLE. Carla: ‘In Nederland wordt nog steeds veel te veel voedsel verspild. 30 tot 40% van al het geproduceerde voedsel bereikt ons als consument niet.’

Van het voedsel dat wél bij ons terecht komt, belandt 14% in de vuilnisbak. Per persoon gooien we gemiddeld zo’n 50 kg voedsel per jaar weg. Dat is ruim € 150,00 per persoon, per jaar! Doordat we onnodig eten weggooien verspillen we ook energie, water en menskracht die nodig zijn geweest om het voedsel te produceren, te bewerken en te vervoeren. Tegelijkertijd zijn er nu zo’n 80.000 gezinnen in Nederland afhankelijk van de voedselbank. Terwijl er bij de supermarkten jaarlijks voor 2 miljard euro aan voedsel wordt weggegooid!

Dit kan zo niet langer. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber zet zich daarom in om voedselverspilling te verminderen. Ze wil bijvoorbeeld dat er een zogenaamde ‘Good Samaritan law’ komt, zodat supermarkten niet aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze voedsel weggeven aan de voedselbank. Fiscale prikkels, die ervoor zorgen dat het goedkoper is voor supermarkten om voedsel te verbranden in plaats van het weg te geven aan voedselbanken, moeten veranderen.

Maar de politiek kan niet in zijn eentje de strijd tegen voedselverspilling voeren. Dat moeten we samen doen! Doe daarom mee met de ChristenUnie FOODBATTLE om uit te vinden hoe je zelf thuis minder voedsel kunt verspillen.

De FOODBATTLE zal plaatsvinden in de periode van 27 oktober tot 16 november 2014. Gedurende deze drie weken houd je als deelnemer bij hoeveel eten je weggooit en krijg je online tips hoe je slimmer eten kunt kopen, koken en bewaren. De strijd gaan we samen aan, zo stimuleren we elkaar. Ervaring leert dat deze gezamenlijke strijd er toe leidt dat deelnemers na de FOODBATTLE zo’n 20 procent minder voedsel verspillen. Daar gaan wij ook voor, en voor meer!

De komende maanden willen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk ChristenUnie-leden en sympathisanten samen met ons de strijd aangaan. Op de Open Dag van de ChristenUnie op zaterdag 11 oktober in de Tweede Kamer zal er speciale aandacht zijn voor de FOODBATTLE. Carla Dik-Faber zal hierbij als onze eigen ambassadeur tegen voedselverspilling optreden.

De FOODBATTLE is opgezet door Wageningen UR Food & Biobased Research, Voedingscentrum en Milieu Centraal. Deze partijen begeleiden de strijd van de ChristenUnie tegen voedselverspilling.

Voel jij je ook aangesproken net als wij en wil je meedoen? Meld je aan, maar daag ook je partijgenoten, familie, vrienden, buren en collega’s uit om mee toen.

Aanmelden van via de site van de ChristenUnie, de link staat onderaan dit item.

ChristenUnie
© Henk-Jan Oudenampsen
16-10-2014
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies