Cabaretier Timzingt brengt verre armoede dichtbij

Cabaretier Timzingt lanceert op 17 oktober (Wereld Armoede Dag) een 4-delige online reportageserie over zijn kennismaking met extreme armoede in Zimbabwe. Een unieke serie waarin de confrontatie met armoede en de originele bespiegelingen van de cabaretier zorgen voor een reisbeleving met een lach en een traan voor de kijker.

Begin 2014 reisde Tim van Wijngaarden af naar Zimbabwe als ambassadeur van ontwikkelingsorganisatie Tear. In Zimbabwe zijn het droge klimaat en hiv/aids de grootste bedreigingen voor de bevolking. 13,5 procent van de inwoners van Zimbabwe is geïnfecteerd met hiv. Ook de gewelddadige recente geschiedenis heeft nog steeds grote invloed op de bevolking. Rond de presidentsverkiezingen 2008 ontstond er een bloedige binnenlandse strijd tussen voor- en tegenstanders van de zittende president Robert Mugabe.

Kerken als duurzaam instrument

In de vier reportages ontmoet Van Wijngaarden facilitators en vrijwilligers van de lokale organisatie FACT (Family Aids Caring Trust). Deze organisatie helpt kerken in dorpen om een duurzaam antwoord te geven op de problemen rond hiv en aids, onder andere door het terug brengen van het aantal nieuwe hiv-infecties, vooral bij jongeren en kwetsbare vrouwen. Dit doet zij door het trainen van kerkleiders, voorlichting en hulp bij het verwerven van hun inkomen. De meeste Zimbabwanen komen uit een zeer arme achtergrond.

Virtueel mee op reis

De vier reportages komen samen in een zogenaamde interactieve webdocumentaire, waarin mensen virtueel op reis gaan met Tim. Behalve de reportages bekijken, kunnen bezoekers ook doorklikken naar extra foto’s en verhalen. De documentaire is te bekijken op www.tear.nl/naarzimbabwe

Omgekeerd

Timzingt tourt dit najaar met Tear door kerkelijk Nederland met de speciale kerkenvoorstelling ‘Omgekeerd’. In deze show staat de wereld op zijn kop. Tear werkt al meer dan 40 jaar in ontwikkelingslanden, maar vergeet volgens Timzingt het land dat het meeste hulp nodig heeft: Nederland. Timzingt ziet het scherp en omgekeerd. Het moet anders. De hulp moet naar Nederland. En om ons de zegeningen van Afrika te laten beleven, zal onze wereld op zijn kop moeten.

Marieke Siderius
© Henk-Jan Oudenampsen
17-10-2014
Kerk
https://www.tear.nl/timzingt

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies