Theo Boer en Gerard den Hertog schrijven boek over ethiek

Prof.dr. Th.A. Boer en prof.dr. G.C. den Hertog bereiden samen met Uitgeverij Boekencentrum een nieuw boek voor over christelijke ethiek. Met deze belangrijke en omvangrijke uitgave beogen de twee Nederlandse ethici een eigentijds standaardwerk op het gebied van ethiek te verzorgen.

Volgens uitgever Nico de Waal bevestigt Uitgeverij Boekencentrum met dit boek haar traditie om fundamentele theologie van kwaliteit te laten verschijnen. Enkele jaren geleden verscheen al de Christelijke dogmatiek, een vergelijkbare uitgave. De belangstelling vanuit kerk en theologie voor dit boek was en is groot.

Het nieuwe boek krijgt de titel Christelijke ethiek en combineert stevige doordenking van de fundamenteel-ethische vragen met de behandeling van praktische ethische vraagstukken waarmee iedereen te maken heeft of kan krijgen.

De insteek van het boek is ‘orthodox met een open houding’. Hoewel de auteurs elk een aantal hoofdstukken schrijven, staan ze samen voor de volledige inhoud. Met de Christelijke ethiek komt een uitgave beschikbaar die bruikbaar is voor universiteiten en hogescholen, en ook voor geïnteresseerden in allerlei ethische vraagstukken.

Het boek is verdeeld in twee delen. Deel I behandelt de fundamenten van ethiek (inleiding, theologische en wijsgerige fundering, geschiedenis). In deel II gaat het over praktische kwesties rond een groot aantal thema’s: vragen rond levensbegin en levenseinde, zorg, milieu, overheid, oorlog en vrede, relaties, economie. De beide delen van het boek

staan in een open verhouding met elkaar. Het eerste deel is al naar de praktijk toe geschreven en in het tweede deel vindt steeds terugkoppeling plaats naar het eerste deel en wordt de kracht ervan getoetst.

De verschijning van Christelijke ethiek is gepland voor de eerste helft van 2017.

Prof.dr. Th.A Boer is universitair docent Ethiek aan de PThU (vestiging Groningen) en bijzonder hoogleraar Ethiek van de zorg aan de Theologische Universiteit Kampen.

Prof.dr. G.C. Den Hertog is hoogleraar Systematische vakken aan de Theologische Universiteit Apeldoorn.

Wendelmoed Knol
© Henk-Jan Oudenampsen
21-10-2014
Media
https://www.boekencentrum.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies