Open Doors-dag in teken van crisisgebieden

AANKONDIGING – De voorgangers Ibrahim en zijn vrouw Amalee uit Syrië, Farouk uit Irak en Jean-Marc uit de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn de hoofdsprekers van de jaarlijkse Open Doors-dag op 1 november in de Jaarbeurs Utrecht. Zij vertegenwoordigen de gebieden waar christenvervolging in 2014 fors toenam. De landelijke dag van Open Doors, een organisatie die wereldwijd opkomt voor vervolgde christenen, trekt jaarlijks zo’n 7.000 bezoekers.

Het thema van de Open Doors-dag 2014 is Geloof zonder grenzen. “Met dit thema benadrukken we dat christenen wereldwijd verbonden zijn”, aldus directeur Tjalling Schotanus van Open Doors. “Juist in een tijd waarin christenen in zowel Afrika als het Midden-Oosten te maken hebben met toenemende vervolging, willen we die wereldwijde eenheid onderstrepen en versterken.”

De Open Doors-dag vindt dit jaar voor het eerst plaats in de Jaarbeurs Utrecht. “Jarenlang kwamen we samen in de Zwolse IJsselhallen, maar die locatie werd echt te klein”, aldus Schotanus. “In de Jaarbeurs is meer ruimte voor speciale programma’s, stands en andere activiteiten aansluitend op het hoofdprogramma.” Ondanks de verhuizing behoudt de Open Doors-dag haar eigen karakter: sprekers vertellen over de situatie in hun land en hun eigen ervaringen, er is een overdenking door Open Doors-oprichter Anne van der Bijl en in de pauze worden bezoekers uitgebreid geïnformeerd over het werk van Open Doors. Bovendien blijft de toegang gratis en is aanmelden niet nodig.

Extra ruimte in het programma is er voor de situatie in het Midden-Oosten. Samen met zeven andere organisaties is Open Doors initiatiefnemer van de beweging WeAreN, die aandacht vraagt voor de positie van christenen in Irak en Syrië. Naast aandacht voor de achtergrond van het Nasrani-teken en sprekers uit beide landen, worden bezoekers uitgenodigd om hun verbondenheid met geloofsgenoten in het Midden-Oosten letterlijk zichtbaar te maken door een interactieve bemoedigingsactie. “Samen met dertig christelijke organisaties en prominente christenen maken we opnieuw het statement: ‘wij vergeten Irak en Syrië niet’”, zegt Schotanus. “Juist nu is dat signaal voor deze christenen hard nodig.”

De drie hoofdsprekers zijn allen voorganger van een grote gemeente in de hoofdstad van hun land. Pastor Farouk keerde na jaren afwezigheid terug naar Irak, en stelt nu alles in het werk om de kerk in Irak te behoeden voor uitroeiing. Pastor Jean-Marc begeleidt zijn gemeente in het verwerken van de trauma’s na maanden van geweld en wil bouwen aan verzoening tussen christenen en moslims. Pastor Ibrahim speelt vanuit de Syrische hoofdstad Damascus een leidende rol in zijn protestantse kerkverband. Hij vervangt, samen met zijn vrouw Amalee, de Iraanse Maryam en Marziyeh, die hun bezoek wegens gezondheidsredenen moesten afzeggen.

De Open Doors-dag wordt gehouden in de Jaarbeurs Utrecht, deze locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer en auto. Het hoofdprogramma duurt van 10.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis. Er zijn speciale programma’s voor kinderen in de basisschoolleeftijd en tieners van 13 tot en met 15 jaar. Meer informatie over de sprekers en het programma is te vinden op www.opendoors.nl/dag.

Open Doors
© Toff Fotografie voor christelijknieuws.nl
26-10-2014
Kerk
https://www.opendoors.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies