Aalmoezeniers brengen licht en hoop in Oekraine

Het conflict in Oekraïne heeft al vele wendingen gehad. Het begon bijna een jaar geleden met de Euro-Maidan protesten. Die draaiden uit op de ‘Revolutie van de Waardigheid’ en daarna kwam de schokkende annexatie van de Krim door Rusland.

Nu voert Oekraïne strijd tegen de pro-Russische separatisten in het oosten. In dit alles brengen vrijwillige aalmoezeniers een sprankje licht en hoop onder de soldaten. Conservatieve bronnen schatten dat inmiddels meer dan 3700 mensen hun leven hebben verloren en rond een miljoen mensen zijn gedwongen hun huizen te ontvluchten. Het land gaat gebukt onder veel geweld, misbruik en leed. Het einde is nog steeds niet in zicht en de winter is al gearriveerd. Er zijn honderdduizenden mensen ontheemd die in tijdelijke accommodaties wonen die te koud zijn met temperaturen onder het vriespunt.

Het werk van OM in Oekraïne

Vanaf het begin van de lente hebben teams van OM Oekraïne zich ingezet om honderden slachtoffers te helpen. Ze verzorgden voedselpakketten, kleding, bedden, medicijnen en brandstof voor mensen die het territorium van de rebellen wilden ontvluchten. Ze hebben onderdak geboden aan ontheemde christenen, brengen regelmatig bezoeken en verspreiden ook christelijke lectuur en Nieuwe Testamenten.

“Zendingswerk in een land in oorlog is niet fijn,” zei een teamlid. “Maar het is een voorrecht om geroepen te zijn in deze historische periode. Oekraïne is een land dat door intense emoties en veranderingen gaat. De mensen staan open om over het Koninkrijk van God te praten!”

Vrijwillige aalmoezeniers

Een spannende en strategische bediening dat sinds een paar maanden is ontstaan zijn de vrijwillige aalmoezeniers die tussen de 30.000 en 50.000 soldaten dienen in en rond de gevechtsgebieden. Oekraïne heeft als voormalig Sovjet-land niet een lange en trotse traditie van militaire aalmoezeniers, zoals Westerse landen dat hebben. Door de spirituele en psychologische nood onder de soldaten erkent de Oekraïense regering dat officiële aalmoezeniers nodig zijn. In de tussentijd floreert de bediening van vrijwillige aalmoezeniers – letterlijk tussen de vliegende kogels door.

Aalmoezenier in Oekraïne deelt goederen uitPastor Aleksey uit Kiev streed biddend tijdens de Maidan protesten. Tijdens de wintertijd ervoer hij van dichtbij de intense kou, de straatgevechten en het lijden en de angst toen vele mensen werden gedood. Tegenwoordig reist hij als aalmoezenier regelmatig honderden kilometers naar het front in het oosten. Zijn bus is volgepakt met goederen, tractaten en Nieuwe Testamenten. “Mijn doel is om soldaten over Jezus te vertellen,” vertelt pastor Aleksey.

Aleksey geeft een voorbeeld van een plots telefoongesprek met een commandant die een paar maanden daarvoor nog zakenman was. Zijn eenheid was net teruggekeerd van diens eerste missie. “Hallo?! Bent u een pastor?… Onze jongens zijn net in gevecht geweest en hebben een aantal vijanden gedood… kunt u alstublieft komen en ons helpen om hier goed mee om te gaan?”

Onze jongens zijn net in gevecht geweest en hebben een aantal vijanden gedood… kunt u alstublieft komen en ons helpen om hier goed mee om te gaan?- Commandant roept aalmoezenier op

Ruimte voor het Evangelie

In het oorlogsgebied worden duizenden Nieuwe Testamenten en christelijke lectuur uitgedeeld. Mannen worstelen met grote kwesties als hun sterfelijkheid, gevoelens van verlatenheid, afkeer van politiek, haat, eenzaamheid en wanhoop. Er vinden veel échte gesprekken plaats tussen mannen onderling. En Christus wordt in deze gesprekken gedeeld!

Jammer genoeg zijn er al een aantal jonge pastors gedood tijdens de strijd terwijl ze hun roeping volgden in het dienen van de soldaten. Aalmoezenier blijft echter één van de meest essentiële rollen die christenen in Oekraïne spelen in deze kritieke tijd.

Bid voor Oekraïne

Bid voor vrede in de Oekraïne, dat het kwaad gedwarsboomd wordt en mensen Jezus Christus mogen leren kennen. Bid ook voor het OM team, dat God ze toerust om een warm thuis te kunnen bieden voor zoveel mogelijk ontheemde inwoners van het strijdgebied.

Operatie Mobilisatie
Operatie Mobilisatie
06-11-2014
Evangelisatie
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies