Roelof Bisschop: Geef scholen meer ruimte

De huidige aanpak van de Onderwijsinspectie is voor scholen erg verwarrend. Scholen weten onvoldoende hoeveel ruimte ze hebben om eigen keuzes te maken. De overheid moet deze professionele ruimte dus beter bewaken.

Dat vinden SGP-Kamerlid Roelof Bisschop en zijn D66-collega Paul van Meenen. Daarom dienen ze vandaag een initiatiefwet in bij de Tweede Kamer. Ook het CDA heeft zich achter dit initiatief geschaard. Het voorstel moet scholen meer ruimte bieden voor het echte werk, dat is goed onderwijs geven.

Het initiatiefwetsvoorstel richt zich op de rol van de Inspectie. Om de zekerheid binnen het onderwijs te bevorderen moeten de taken van de Inspectie beter afgebakend worden.

Bisschop en Van Meenen vinden dat voor scholen klip en klaar moet zijn wat de harde kwaliteitseisen zijn. Bovendien moet de vrijheid van de scholen –daar zitten de experts!– meer gerespecteerd worden. “Naast toezicht houden op de naleving van de wettelijke eisen, moet de Inspectie natuurlijk ook stimulerende kritiek geven. Het is alleen niet de bedoeling dat zij haar visie oplegt. Zij moet geen sta-in-de-weg zijn, maar een kritische vriend,” aldus SGP-kamerlid Bisschop.

Van Meenen vult aan: “Het komt voor dat de Inspectie de vrijheid van scholen beperkt zonder dat daarvoor een wettelijke basis is. Voorbeeld: het tegen de zin van scholen afdwingen van Citotoetsen bij kleuters. Over deze toets is veel politieke discussie. Toch wordt door de inspectie te vaak de indruk gewekt dat er een wettelijke basis voor is. Dat is niet het geval.” Dit soort bemoeizucht moet afgelopen zijn, vinden Bisschop en Van Meenen.

De SGP zet zich in voor de kwaliteit van al het onderwijs. Goed onderwijs is erg belangrijk, want op school vindt overdracht van kennis, waarden en normen plaats. De school is van de ouders en niet van de staat. Ouders of opvoeders moeten daarom de keuzevrijheid hebben hun kinderen naar een school te sturen, waarvan het onderwijs aansluit bij hun levensovertuiging. Als het goed is, ligt de identiteit van school in het verlengde van thuis en van wat in de kerk voorgehouden wordt. Op de vrijheid van onderwijs mag niet beknibbeld worden.

SGP
SGP
08-11-2014
Onderwijs
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies