Rondetafelgesprek over Asia Bibi en blasfemiewetten Pakistan

Vandaag organiseert ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind een rondetafelgesprek over de situatie van Asia Bibi en de blasfemiewetten in Pakistan. Tijdens deze bijeenkomst wordt het rapport ‘Een juridische beschouwing aangaande blasfemiewetgeving in Pakistan’ door de mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign gepresenteerd en besproken.

Momenteel loopt een handtekeningenactie voor Asia Bibi, waarbij wordt gepleit voor vrijlating van Asia Bibi, en bescherming tegen mogelijke aanvallen en wraakacties van extremistische moslims. Ook wordt opgeroepen om de blasfemiewetten in Pakistan, die talloze slachtoffers maken onder religieuze minderheden, moeten worden afgeschaft. Er zijn al meer dan 30.000 handtekeningen verzameld. Deze zullen volgende week worden aangeboden aan minister Koenders en de Pakisataanse ambassadeur.

Veroordeeld

Asia Bibi, ook wel bekend als Aasiya Noreen, is een Pakistaanse christin die in 2009 werd gearresteerd na een ruzie met enkele moslimvrouwen. De vrouwen met wie Asia samenwerkte, weigerden water van haar aan te nemen, omdat ze als christen onrein zou zijn. Tijdens de discussie die daarop ontstond, werd Asia ervan beschuldigd dat ze de profeet Mohammed beledigd zou hebben. In november 2010 werd ze daarom door de rechtbank veroordeeld tot de dood door ophanging.

Asia is getrouwd met Ashiq Masih. Samen hebben ze vijf kinderen. Het gezin verblijft op een onderduikadres vanwege de talloze doodsbedreigingen die ze krijgen sinds hun vrouw en moeder werd veroordeeld. Twee vooraanstaande Pakistaanse politici, die zich hebben ingezet voor de vrijlating van Asia, zijn zelfs vermoord. Asia zelf zou in de gevangenis slecht behandeld en mishandeld worden.

Doodvonnis

De advocaten van Asia Bibi tekenden hoger beroep aan tegen het doodvonnis, maar op 16 oktober 2014 bevestigde de hogere rechtbank de uitspraak. Dit betekent dat Asia alleen nog vrijgesproken kan worden door het Pakistaanse Hooggerechtshof. Ondanks de blasfemiewetten, die de dood als enige straf voor godslastering voorschrijven, is in Pakistan nog nooit iemand geëxecuteerd voor dit ‘vergrijp’. De druk op de rechtbank door extremistische moslims is echter erg hoog en maakt het voor rechters moeilijk om eerlijk recht te spreken.

Website

Via de website www.redasiabibi.nl kunnen mensen hun handtekening zetten. Na twee weken actievoeren zullen de handtekeningen worden aangeboden aan bestuurders in Nederland en Europa die invloed kunnen uitoefenen op het Pakistaanse beleid, zoals minister Koenders, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU en de ambassadeur van Pakistan.

U kunt daarnaast ook meehelpen door te bidden voor Asia en haar gezin. Kijk op de site van Open Doors voor meer concrete gebedspunten.

Kritiek moment

De petitie komt op een kritiek moment, nu ook een hogere rechtbank het doodvonnis van Asia Bibi heeft bekrachtigd. De Pakistaanse christin werd in 2010 veroordeeld tot de dood door ophanging, nadat collega’s haar hadden beschuldigd van belediging van de profeet Mohammed. De moeder van vijf kinderen moest vervolgens jarenlang in de dodencel wachten tot haar beroep voorkwam bij de hogere rechtbank in Lahore. Op 16 oktober 2014 bekrachtigde deze rechtbank echter het vonnis

Jubilee Campaign vindt de veroordeling van Asia Bibi een stuitend voorbeeld van de schending van mensenrechten én van oneerlijke rechtspraak. ‘Asia is ter dood veroordeeld, terwijl ze zich niet schuldig heeft gemaakt aan godslastering’, zegt Albert Koop, jurist bij Jubilee Campaign die zich bezighoudt met Pakistan. ‘Ze heeft slechts haar geloof verdedigd tegenover haar collega’s. Haar zaak is het zoveelste voorbeeld van het feit dat de Pakistaanse blasfemiewetten op grote schaal worden misbruikt om persoonlijke conflicten op te lossen.’

Hoorzitting en debat

Voordewind wil op korte termijn een hoorzitting voor de Tweede Kamer houden over de onrechtvaardige praktijk van blasfemiewetgeving in Pakistan. Ook de Europese fractie van de ChristenUnie zet zich in voor de vrijlating van de Pakistaanse vrouw. Europarlementariër Peter van Dalen kreeg het vorige week voor elkaar om in het Europarlement met brede steun een debat te voeren over de zaak. De EU heeft naar aanleiding daarvan besloten om komende week de speciale EU-gezant voor mensenrechten, Stavros Lambrinidis, naar Pakistan te sturen om Asia Bibi steun te verlenen.

ChristenUnie

13-11-2014
Kerk
https://www.redasiabibi.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies