Khitam: Ik ben zo ver van huis deze winter

Khitam is een slim meisje van 10 jaar. Ze houdt van speelgoed, school en haar huis in Syrië. Maar deze winter leeft ze als vluchteling in een tent op een veld in Libanon. “Vroeger waren we gelukkig. Mijn huis was heel mooi. Mijn zussen en ik hadden samen een slaapkamer. Nu slapen we allemaal in één tent. Ik mis mijn rode bed heel erg. Rood is mijn lievelingskleur.”

Khitam is met haar moeder en haar zussen gevlucht naar de Libanese Bekavallei. Daar leven tijdelijk 400.000 vluchtelingen in meer dan 1.100 informele kampen.

“We zijn naar Libanon gevlucht voor de oorlogsvliegtuigen en het schieten. We waren zo bang. Mijn jongste zusje schreeuwt vaak in haar slaap. Dan maak ik haar wakker en zeg dat alles goed is. Hier zijn geen vliegtuigen en ze hoeft niet bang te zijn.”

Syrische gezinnen met jonge kinderen zoals Khitam komen na een moeilijke reis aan in de Bekavallei. Daar verblijven ze in tenten van familie of vrienden totdat ze zelf een onderkomen kunnen opzetten.

“Ik heb geen speelgoed, ik doe alsof de kussens huisdieren zijn. In Syrië had ik een geel met witte kat. Ze was heel mooi. Op een keer liep ze buiten en toen werd ze doodgeschoten. Ik mocht niet naar buiten om haar te redden. Toen heb ik heel veel gehuild.’’

Khitam mist vooral haar vader. “Ik heb nog maar één keer met mijn vader gepraat nadat we in Libanon zijn gekomen. Hij zegt dat hij niet kan komen omdat er veel geschoten wordt, hij kan niet reizen. Als ik mijn vader na de oorlog weer zie, dan zeg ik: ‘Waarom was je zo lang weg? We hebben je zo gemist! Godzijdank zijn we nu allemaal samen en gaat het goed met je.”

De winter in de Bekavallei brengt vrieskou, zware regen en sneeuw met zich mee. De vluchtelingen in tenten hebben geïsoleerd onderdak, dekens, matrassen en andere dingen nodig om zich warm te houden. De invallende winter is een grote zorg voor kinderen zoals Khitam.

Maar ze is nog banger dat haar geliefde huis in Syrië er niet meer is. “Het huis van onze buren is helemaal kapot. Wij hebben maar één huis. Als het weg is, kunnen we niet terug. Dan kunnen we nergens heen.”

“Ik wil zo graag dat het weer rustig wordt en dat ik naar huis terug kan.”

Om Syrische kinderen zoals Khitam te helpen, deelt Medair onderdakpakketten en essentiële huishoudelijke artikelen uit aan kwetsbare families. Daarmee kunnen ze veilige, warme en weersbestendige onderkomens maken waar kinderen veilig en beschut kunnen slapen.

Geef een kind zoals Khitam onderdak voor de winter. Kom in actie of geef vandaag.

Medair
Medair – Megan Fraga
20-11-2014
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies