CEDECA: 20 jaar voor de rechten van kinderen in Brazilie

Vier jaar na de inwerkingtreding van het Statuur van het Kind en Adolescent (Estatuto da Criança e do Adolescente – ECA) in 1990, is CEDECA opgericht in Fortaleza, Brazilië. Een van de meest gewelddadige steden van Brazilië.

‘CEDECA Ceará is geboren uit de noodzaak om de rechten van deze jongens en meisjes te bevorderen en te verdedigen op een meer doeltreffende en dringende manier zo snel mogelijk na de inwerkingtreding van de wet’, aldus Nadja Bortolotti, coördinator van CEDECA Ceará.

CEDECA heeft zich sinds die tijd ontwikkeld tot een gerespecteerde organisatie met nationale bekendheid. Volgens Nadja was het werk van CEDECA in de beginjaren vooral gericht op het rechtstreeks werken met kinderen die leven op straat, kinderarbeid en politiegeweld. Sindsdien heeft CEDECA zich ingezet voor thema’s als onderwijs, seksueel geweld, en institutioneel geweld tegen jongeren. CEDECA ondersteunt en versterkt het werk van organisaties, media, fora en overheden, maar staat bovenal midden in de samenleving en dichtbij de jongeren.

En met succes…

Door middel van uw steun is CEDECA Ceará erin geslaagd om een grotere sociale controle uit te voeren op het overheidsbeleid en de bescherming van mensenrechten in Brazilië. De integratie van kinderen en jongeren met een handicap in het reguliere onderwijs; meer overheidsbudget en aandacht in Fortaleza en Ceará op het gebied van jeugd en de bouw van scholen; en het verwijderen van staatsambtenaren die beschuldigd werden van het martelen van tieners, zijn voorbeelden van resultaten die CEDECA in de afgelopen jaren heeft bereikt.

Maar de hulp is nog nodig

Kinderen en jongeren in Brazilië hebben het niet gemakkelijk. Door de recente verkiezingen is de spanning opgelopen met betrekking tot de strafrechtelijke maatregelen en het repressieve beleid, met name met betrekking tot jongeren. Een voorbeeld hiervan is het verlagen van de strafrechtelijke leeftijd. Daarnaast neemt de ongelijkheid en het geweld in Brazilië nog altijd toe, waarvan jongeren en vooral jongeren van Afrikaanse afkomst onder lijden. CEDECA zet zich in voor jongeren die klemzitten in deze situaties, en jongeren in institutionele inrichtingen.

Campagne 20 jaar

Door middel van de campagne ‘20 jaar CEDECA Ceará’, hoopt CEDECA nog meer jongeren en nieuwe partners te betrekken bij hun werk en zo de samenleving te mobiliseren om zich in te zetten voor de rechten van kinderen en jongeren in Brazilië. Feestelijke en educatieve tentoonstellingen, publieke debatten, online mobilisatie en speciale acties van en voor het netwerk ‘De vrienden van CEDECA’. Bent u geinteresseerd in de campagne? Dan kunt u deze volgen via de nieuwe website of via Facebook.

Kerk in Actie
Kerk in Actie
08-12-2014
Kerk
https://www.kerkinactie.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies