ChristenUnie: 50 gemeenten organiseren bed-bad-brood-opvang

Uit een inventarisatie van de ChristenUnie blijkt dat in ieder geval 50 gemeenten nu al voorzien in een bed-bad-brood-voorziening voor uitgeprocedeerde vreemdelingen of bezig zijn om deze voorzieningen te treffen naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR).

ChristenUnie-fracties overal in het land hebben raadsmoties ingediend die het college van burgemeesters en wethouders oproept opvang te organiseren. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: ‘Hartverwarmend om te zien dat zoveel gemeenten, meestal op initiatief van onze raadsleden en met brede lokale steun, hun verantwoordelijkheid nemen en de uitspraak van het Europees Comité serieus nemen. Juist nu het winter wordt mogen we mensen niet in de kou laten staan, of mensen nu uitgeprocedeerd zijn of niet. Staatsecretaris Teeven kan echter niet blijven wegkijken en de gemeenten met deze opvangkosten blijven opzadelen terwijl de opvang van vreemdelingen een Rijksaangelegenheid is. Ik roep de staatssecretaris en de coalitiepartijen PvdA en VVD dan ook op om deze gemeenten zo snel als mogelijk financieel tegemoet te komen. De tijd van struisvogelpolitiek is echt voorbij.’

Uit de inventarisatie van de ChristenUnie blijkt dat Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Nijmegen zijn begonnen of gaan beginnen met bed-bad-brood-voorziening sinds de uitspraak van november. Amstelveen, Breda, Hilversum, Deventer, Tilburg, Zwolle, Eindhoven, Hardenberg, Haarlem, Heerlen, Onderbanken en Maastricht overwegen te beginnen met bed-bad-brood sinds de uitspraak. Talloze andere gemeenten gaven al noodhulp aan uitgeprocedeerde vreemdelingen, ook voor de uitspraak van november.

Voordewind wil een debat met staatssecretaris Teeven waarom het kabinet blijft weigeren om met geld over de brug te komen.

Jonathan van der Geer
Rufus de Vries – Christenunie
08-12-2014
Hulpverlening
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies