Tyfoon Hagupit raast over de Filipijnen

Het oog van de storm trok afgelopen zaterdag over Dolores, ongeveer 50 km ten noorden van het ZOA-kantoor in Borongan op het eiland Samar. Hevige regenbuien, windstoten en grote overstromingen teisterden het gebied. Momenteel trekt de inmiddels afgezwakte tyfoon naar het Westen.

Het goede nieuws is dat de huizen die zijn gebouwd na de tyfoon Hayan van vorig jaar allemaal overeind zijn gebleven. De huizen zijn op een speciale manier gebouwd, zodat ze bestand zouden zijn tegen orkanen. Het was een spannende test of ze daadwerkelijk zouden standhouden. We zijn enorm dankbaar dat dit het geval bleek te zijn. Al het werk dat we door uw ruimhartige giften mochten verrichten, is door de recente tyfoon niet teniet gedaan!

Situatie in Borongan

Dat neemt niet weg dat de schade aan andere huizen, aan wegen en gewassen wel degelijk groot is. “Huizen en infrastructuur hebben meer geleden onder Hagupit dan Haiyan”, volgens Eda Cabaluna-Michaud van ZOA-Filipijnen. “Rivieren traden buiten hun oevers. Ook wegen zijn slecht begaanbaar of zelfs geblokkeerd door de kokospalmen die zijn omgevallen en brokstukken van huizen”.

Op tijd gewaarschuwd

We mogen ook concluderen dat het waarschuwingssysteem, dat sterk verbeterd is na Haiyan, zijn werk heeft gedaan. Honderdduizenden bewoners zijn geëvacueerd en hebben een veilige plaats kunnen vinden. Helaas is er wel melding gemaakt van enkele dodelijke slachtoffers.

Direct noodhulp verlenen

ZOA is zondag naar het noorden getrokken waar een inventarisatie is uitgevoerd samen met andere lokale organisaties. Hieruit bleek dat in de plaats San Julian bijna 1300 huizen beschadigd of verwoest zijn. Ook in Doloros is een inventarisatie gedaan, hier hebben 2000 huizen schade ondervonden. ZOA-Filipijnen bereidt momenteel distributies voor noodhulp voor. Hierbij zal voedsel, dekens en tentzeilen verstrekt worden aan inwoners van Dolores en aan 400 families in de stad Borongan.

Het Christelijk Noodhulpcluster heeft overleg gevoerd over de hulp na Hagupit. De organisaties zijn blij met hoe de nieuwgebouwde huizen de tyfoon hebben doorstaan. We zijn erg gemotiveerd om deze hulp ook te kunnen bieden aan vele andere gezinnen die het afgelopen weekend hun huis zijn kwijtgeraakt. In de loop van deze week zal meer duidelijk worden over concrete hulpvoorziening.

ZOA
ZOA
11-12-2014
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies