Hulp voor Roma-zigeuners: Verschuivende nood en aandacht

Veel Roma-zigeuners in Roemenië hebben weinig anders gekend dan minachting, afwijzing, uitsluiting, armoede en ellende. Ook al is de focus van de wereld momenteel wellicht niet, of veel minder, op hen gericht, laten wij hen vooral niet vergeten. Hun lijden was er altijd al, is er vandaag en zal morgen niet verminderd zijn.

Afgelopen jaren zijn de inkomsten voor ons werk in Roemenië fors terug gelopen. Dit is, tegen de achtergrond van de economische ontwikkelingen in Nederland en de verschuivende aandacht voor andere probleemgebieden op deze wereld, niet verwonderlijk. Wij horen dezelfde geluiden van andere stichtingen in het veld. Wel betekende het dat het bestuur moest besluiten om in te spelen op deze ontwikkelingen en enkele ingrijpende keuzes maken. Een daarvan is dat de ProRroma-scholen in Tinca vanaf september 2014 draaien in samenwerking met de Roemeense stichting People2People uit Oradea. Dit is een Christelijke organisatie die soortgelijke projecten als ProRroma heeft onder de Roma in Roemenië.

Besloten is dat People2People verantwoordelijk is voor het management van het onderwijs en de salarissen van de leerkrachten en ProRroma voor het bezit en beheer van de gebouwen en de grond. De directeur van People2People, de heer Nicu Gal, is daarnaast bestuurslid geworden van ProRroma. Afgezien van een gezondere financiële spreiding van onze kosten is een aansturing van het project vanuit Oradea meer praktisch dan dit vanuit Cluj-Napoca te blijven doen. Door deze samenwerking kan de school onverminderd blijven bestaan, onder dezelfde naam, met dezelfde capaciteit en met dezelfde doelstelling.

Ook op de ProRroma-projecten in Cluj-Napoca en Hetea draaien de kleuterscholen op volle toeren. In de Roma-wijk Dallas werd de school zelfs uitgebreid met een extra klas en functioneren hier nu twee kleuterklassen, een voorbereidende klas voor het basisonderwijs en een klas voor kinderen die een achterstand hebben in het reguliere onderwijs.

De steun van vele buitenlandse teams was opnieuw hartverwarmend. In Dallas bouwden zij onder andere houten huisjes en een ruimte voor een wasserij, of voerden andere werkzaamheden uit. Het Multifunctioneel Centrum is nu ook op de bovenverdieping geheel in gebruik en aangesloten op de verwarming. Recent heeft de gemeente riolering aangelegd en konden de keuken, toiletten en douche hierop aangesloten worden. Tijdens de zomerschoolvakantie werd het gebouw geheel van binnen en van buiten nagelopen en reparaties uitgevoerd.

ProRroma
15-12-2014
Hulpverlening
https://www.proromi.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies