Medair helpt mee aan indamming van ebola-epidemie

Ebola verspreidt zich snel door Sierra Leone. Noodhulporganisatie Medair helpt in de buurt van Freetown mee aan indamming van de epidemie. Medair ondersteunt samen met het buurtontwikkelingsteam van Lifeline Nehemiah Project huishoudens die in quarantaine zitten. Daarnaast bieden we gezondheidstraining in de voorstad Kontorlah aan de oostkant van Freetown.

Dat gebied is zwaar getroffen door ebola en wordt door het National Ebola Response Centre aangemerkt als ‘ebola hotspot’. Medair is in samenwerking met Lifeline, Oxfam en de plaatselijke autoriteiten bezig met het opzetten van een isoleercentrum. We geven gezondheidszorg en medicijnen aan mensen die het virus hebben of vermoedelijk hebben. Medair geeft leiding aan het centrum, neemt mensen uit de gemeenschap in dienst om er te werken en geeft hen training.

In de regio Western in Sierra Leone zijn de isoleercentra al wekenlang volledig bezet, maar in Kontorlah waren geen isoleerbedden beschikbaar. Het dichtstbijzijnde behandelcentrum ligt op een uur autorijden.

“De belangrijkste zorg is op dit moment het isoleren van zieken of vermoedelijke zieken. Verder moeten we effectieve quarantainemaatregelen treffen om de ovedracht van de ziekte in te dammen,” aldus dr. Trina Helderman, noodhulpofficer van Medair in Sierra Leone. “Zieke mensen zijn teruggegaan naar hun huizen, waardoor hele gezinnen zijn blootgesteld. Deze mensen worden dan samen met de zieke in hun huis in quarantaine gebracht. Het is essentieel dat mensen die in quarantaine zitten weten hoe ze zich moeten beschermen.”

Medair gaat Lifeline meehelpen met de ondersteuning van gezinnen die in quarantaine zitten. We voorzien hen van de dingen die ze nodig hebben, zodat ze hun huis niet hoeven te verlaten. We geven onder meer:

• levensmiddelen in aanvulling op de voedselrantsoenen die het Wereldvoedselprogramma verstrekt aan huishoudens in quarantaine; we geven onder meer vis, verse groenten, suiker en andere dingen zoals brandhout om op te koken

• veilig drinkwater

• batterijen voor verlichting

• beltegoed zodat de mensen om hulp kunnen bellen

• orale glucose/zoutoplossingen om uitdroging van zieken te voorkomen

• materialen om infectie te voorkomen, zoals emmers, chloorbleekmiddel en rubberen handschoenen, zodat mensen met ziekteverschijnselen verzorgd kunnen worden in afwachting van vervoer naar een isoleervoorziening

De twee organisaties geven voorlichting aan families over de verspreiding van het ebolavirus, preventie, herkenning van de symptomen en plaatsen waar behandeling mogelijk is.

“De plaatselijke autoriteiten hebben besloten om huishoudens waar ebola is vastgesteld in quarantaine te plaatsen om de bevolking te beschermen. Het is net zo belangrijk dat we ervoor zorgen dat huishoudens die in quarantaine zitten geen sterfhuizen worden waar de ziekte zich kan ontwikkelen,” zegt Trina. “We zijn blij dat we met Lifeline kunnen samenwerken. Deze lokale organisatie wordt alom gerespecteerd en staat garant voor kwalitatief goede zorg. We geven voorlichting zodat de families weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen als er iemand ziek wordt of overlijdt tijdens de quarantaine.”

De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat het dodental als gevolg van de uitbraak van ebola per 10 december 2014 is toegenomen tot 6.388. Inmiddels is Sierra Leone het land met de meeste ziektegevallen, eerder was dat Liberia.

Janneke de Kruijf – Medair
Medair
16-12-2014
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies