Sneeuwstorm in Libanon: zorg om Syrische vluchtelingen

Gisteravond is het hard gaan sneeuwen in Libanon, waardoor de Bekavallei niet meer bereikbaar is. Honderdduizenden Syrische vluchtelingen proberen daar de winterkou te trotseren.

Alison Ely is projectmanager Onderdak bij Medair. Ze werkt in Zahlé in de Bekavallei, omringd door kampementen van vluchtelingen, waar Medair hulp biedt.

Ze vertelt: “Alle routes van en naar de Beka zijn door de sneeuw compleet onbegaanbaar. De grote snelwegen zijn gesloten. We verwachten dat de sneeuw vandaag zal blijven vallen. Voor donderdag en vrijdag wordt minder sneeuw verwacht.

“Eind december konden we alle wintervoorbereidingen afronden, zoals distributie van onderdakmaterialen en algehele verbetering van de locaties. Onze grootste zorg is nu het dikke pak sneeuw dat op de tenten en in de kampementen valt. De tenten kunnen elk moment bezwijken en we vrezen voor overstromingen zodra de sneeuw gaat smelten. Ook maken we ons zorgen om de dalende temperaturen, waardoor het water in de voorraadtanks kan bevriezen. De teams van Medair staan klaar om extra onderdak- en overstromingspakketten uit te delen zodra en waar dat nodig is.

“We staan in contact met de getroffen plaatselijke gemeenschappen en autoriteiten om op de hoogte te blijven van de situatie. Maar dat is lastig met totaal geen zicht, een dikke laag sneeuw en auto’s die nergens kunnen komen. We moeten afwachten.”

Medair is in 2012 in actie gekomen vanwege de Syrische crisis en heeft meer dan 100.000 mensen in Jordanië en Libanon levensreddende hulp gegeven.

Medair heeft ongeveer 15.500 vluchtelingenfamilies in de Libanese Bekavallei onderdak gegeven.

Aankomstpakketten: Dikke tentzeilen en essentiële huishoudelijke artikelen zoals dekens, matrassen, keukenspullen, voedselpakketten, veilig water en hygiënesets.

Onderdakaanpassingen voor ouderen of gehandicapten: Medair verbetert de onderkomens voor oudere mensen en mensen met lichamelijke of geestelijke handicaps. We plaatsen handgrepen en hellingbanen, egaliseren de bodem en maken ruimte rondom tenten zodat de leefomstandigheden verbeteren.

Verbeteringen op locatie: Om overstromingen te voorkomen, storten we gravel en stenen, leggen we greppels aan, ruimen we afval op en verbeteren we de waterafvoer door middel van sloten, grondegalisatie en drainagebuizen.

Winterpakketten: Enkele duizenden winteronderdakpakketten (met ondermeer kachels, dekzeilen en brandstof) worden gedistribueerd onder vluchtelingenfamilies die in tenten leven. Met deze materialen kunnen ze hun onderkomens verbeteren.

Medair
Medair
07-01-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies