Christelijke boek- en muziekhandel Huizinga dreigt te sluiten

Huizinga Boeken & Muziek, de christelijke boek- en muziekhandel in Veendam en Oost-Groningen dreigt na 12,5 jaar te sluiten. Verschillende redenen hebben Anton Huizinga doen besluiten om de winkel per 31 januari 2015 op te heffen. Maar nog steeds is ‘er een stille hoop’ op een overnamekandidaat of een alternatief om de winkel open te houden.

Anton Huizinga, de enthousiaste eigenaar van de winkel nam 12,5 jaar geleden de boekwinkel over. Voordien werkte hij bij een bekende bank, maar wilde altijd al graag een (christelijke) boekenwinkel beginnen. De mogelijkheid deed zich voor om een eigen winkel te runnen. Hij stortte er zich met heel zijn ziel en zaligheid in. Zijn idee was om de bestaande evangelische winkel uit te bouwen naar een volwaardige christelijke boekhandel. Zo werd de naam in eerste instantie gewijzigd in ‘Christelijk Boek- en Muziekhuis Huizinga’, later werd dit ‘Huizinga Boeken & Muziek’ om een nog groter publiek te trekken. Het assortiment werd verbreed.

Het is een financieel gezonde winkel met een vaste groep trouwe klanten. Maar er komen ook nog steeds mensen die de winkel ontdekken. Mede de gezondheidsproblemen van zijn vrouw, met wie hij de zaak runt, nopen hem ertoe om met de zaak te stoppen. Tevens loopt het vijfjarig huurcontract af. Zelfs een contract voor de kortere termijn is geen optie meer. Vele brieven en bemoedigingen heeft hij ondertussen ontvangen. Maar een alternatief is er nog niet.

Huizinga houdt vele goede herinneringen over aan zijn winkel in de Kerkstraat. Vaak vulden lachende gezichten de winkel. Sinds hij in deze winkel zit, heeft hij veel mogen betekenen voor de mensen die kwamen. Er is ook veel gebeurd. Bijzondere (geloofs)gesprekken met mensen die soms huilend in de winkel hun hart kwamen luchten, of gewoon goede open gesprekken. De drive van zijn werk is om ten alle tijden goede boeken te verkopen. Het mooiste vindt Huizinga de boeken die over geloofsgroei gaan. Het voorziet heel duidelijk in een behoefte in Oost-Groningen.

Het assortiment van Huizinga is zeer divers. Voor alle stromingen binnen het christelijke spectrum is er materiaal te vinden. Hij heeft vele (kinder)boeken, romans en trillers in de winkel liggen. Maar ook bijbels, commentaren, encyclopedieën en nog veel meer. Eveneens behoren Cd’s, Dvd’s en cadeauartikelen tot zijn assortiment. En wat niet op voorraad is kan altijd besteld worden. Daarnaast is de laatste jaren met succes geprobeerd om ook niet-christenen in de winkel te laten komen. Door boeken over de regio en wenskaarten prominent buiten of voor aan in de winkel te plaatsten komen mensen er soms halverwege de winkel achter dat er toch wel erg veel christelijk materiaal te vinden is. Het is een sfeervolle zaak, waar men graag nog eens binnenstapt.

We zullen dan ook veel missen in Oost-Groningen als Huizinga stopt met zijn winkel en er geen alternatief komt. Mensen komen van heinde en ver voor diverse artikelen. Ze kunnen veel meer advies of informatie over bijvoorbeeld boeken krijgen dan wat de achterkant van een boek vermeldt. Daarnaast is het een prachtige winkel midden in het centrum van Veendam waar goede gesprekken gevoerd worden en men soms tijden door de winkel kan ronddwalen om ten slotte met iets moois te vertrekken. Er heerst een rustige fijne sfeer in de winkel. Mensen ontmoeten elkaar hier graag. Huizinga Boeken & Muziek is een lichtend licht in en voor Veendam.

Huizinga hoopt dan ook dat er een overname kandidaat komt of dat de winkel verder kan in de vorm van een stichting. Hij is bereid om zijn kennis en ervaring over te brengen of de zaak te blijven ondersteunen. In geval van een stichting zal er kapitaal vergaard moeten worden, bijvoorbeeld door crowdfunding. Daarnaast zijn er nu al verschillende mensen die zich als vrijwilliger willen inzetten voor de winkel. De huur is opgezegd per 31 januari. Er is dus maar weinig tijd voor actie. Maar alles is mogelijk voor wie gelooft. Zou het niet jammer zijn als Huizinga Boeken & Muziek verloren zou gaan voor Veendam en Oost-Groningen?

De tijd dringt, maar we hopen en bidden dat de zaak blijft voort bestaan. Bidt en denkt u met ons mee? Er zijn enthousiaste initiatiefnemers en kapitaalhouders nodig. Wanneer u bereid bent om mee te werken aan de opzet van een stichting om een christelijke boekhandel in Veendam te kunnen behouden, dan horen zij graag van u (via tel. 0598 69 03 40 of e-mail: info@huizingaveendam.nl).

Met toestemming overgenomen uit: Kerkblad voor het Noorden van 8 januari 2015.

Jan Otto Schutte, Nieuwe Pekela
Huizinga Boeken en Muziek
13-01-2015
Media
https://www.huizingaveendam.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies