Nederlandse topdiplomaten bijeen in Den Haag

Alle Nederlandse ambassadeurs, consuls-generaal en permanente vertegenwoordigers bij internationale instellingen komen volgende week terug naar Nederland om de klokken gelijk te zetten op het gebied van de Nederlandse diplomatie.

Ze doen dat tijdens de zogeheten Ambassadeursconferentie van 26 tot 30 januari. De ambassadeurs halen de contacten aan met de politiek, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties in Nederland.

Diplomatie

Het thema van de ambassadeursconferentie 2015 is ‘Voor Nederland, Wereldwijd: Diplomatie in een woelige wereld’. Het afgelopen jaar is pregnant duidelijk geworden hoezeer het buitenland ons in Nederland raakt. We zien een gordel van instabiliteit om Europa en verschuivende verhoudingen in de wereld. Gebeurtenissen als de opkomst van IS, aanslagen in Parijs, de ramp met MH17 en de uitbraak van ebola hebben voelbaar impact op ons dagelijkse leven. De opdracht van onze diplomaten wereldwijd is om in die context de Nederlandse belangen te behartigen. Tijdens sessies over onder meer geopolitiek, handelsbelangen, mensenrechten en Europese samenwerking delen de ambassadeurs hun ervaringen.

Ambassadeprijzen

Dinsdag staat in het teken van economische diplomatie. De ambassadeurs zijn te gast in de Haven van Rotterdam, waar ze worden bijgepraat over de Nederlandse economie. Hier worden ook de Fenedex Ambassadeprijzen uitgereikt. De winnaars zijn de diplomatieke posten die zich in de ogen van het exporterende bedrijfsleven de afgelopen twee jaar het meest verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse export. Er is een prijs voor de beste grote diplomatieke post en de beste kleine diplomatieke post. ‘s Middags leggen de ambassadeurs bedrijfsbezoeken af, onder meer aan IHC, DSM en Fokker. De dag wordt afgesloten in De Kuip met speeddates tussen ambassadeurs en ondernemers die naar het buitenland exporteren of dat willen gaan doen en daarbij hulp en advies verlangen van ambassades.

Kennisinstellingen

Nieuw in het programma van dit jaar is een sessie met Nederlandse kennisinstellingen. Daarin spreken de ambassadeurs met leden van VSNU en de Vereniging van Hogescholen over de dienstverlening van diplomatieke posten aan de internationalisering van kennisinstellingen. Tevens is in een netwerksessie met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties voorzien.

Sociale media

Nederland heeft zo’n 107 ambassadeurs, 24 consuls-generaal en 12 zogeheten Permanente Vertegenwoordigers bij internationale organisaties zoals de EU, de VN en de NAVO. Meer informatie is te vinden op www.ambassadeursconferentie.nl. De conferentie is op Twitter te volgen met #NLamb2015 en @NLambassadeurs. Op vrijdagmiddag 30 januari vinden twee Google Hangouts plaats met ambassadeurs. In twee sessies gaan zij in gesprek met experts en geïnteresseerden over de rol van diplomatie bij het bevorderen van de veiligheid in de omgeving van Europa (www.hangoutsbz.nl).

Rijksoverheid
© Henk-Jan Oudenampsen
19-01-2015
Samenleving
https://www.ambassadeursconferentie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies