Een nieuw initiatief: De tekenschool

De tekenschool start in september 2015 in Barneveld. Een keer in de twee weken op maandag kunnen cursisten in het tekenjaar een dag tekenen en schilderen en heel veel leren. De docenten hebben allemaal een christelijke achtergrond en werken vanuit een christelijke levensvisie.

Wat is er zo bijzonder aan deze tekenschool? Het bijzonder is dat het tekenen en schilderen een tweeledig doel heeft. Het ene doel is dat de cursist een werkvorm leert. Daardoor weet de cursist hoe je de tekening kunt gebruiken. En hoe hij/zij dit door kan geven aan iemand anders: een leerling, een klant, een kind, een cliënt, een patiënt. Het andere doel is zelf genieten van het tekenen, een mooie kunstwerk maken. Door een tekeninganalyse en een zelfrelflectie te schrijven leert de cursist meer over zichzelf.

Bijvoorbeeld; De eerste dag heeft het thema golven. Golven zie je op allerlei manieren terug in de schepping. In golvende lijnen in het landschap, in aardlagen, in de zee, de rivier. Je ziet de golfbeweging ook terug in je lichaam. Je ademhaling komt en gaat, dat gaat ook in een golfbeweging. Het is mogelijk om golven weer te geven met golvende lijnen op papier. Dit is een heerlijke manier van ontspannen. Als je nu als coach werkt met een cliënt die erg gespannen is, dan kun je eerst 10 minuten deze golfoefening doen. De ademhaling wordt rustiger en mensen worden relaxter. Dat is het ene doel.

Daarna kun je kijken hoe de golven zijn gemaakt. Wordt er veel ruimte ingenomen op het papier? Zijn de golven vloeiend of zijn ze hoekig? Mensen kunnen erover vertellen. Dit geeft informatie over de binnenwereld. Hoe beleef je dat golven. Het is zo dat dat bij elke mens verschillend is. Dat is het andere doel. Dit is een voorbeeld van een oefening.

Zo heeft het tekenjaar 20 dagen met elke dag een ander thema en andere werkvormen. Het tekenen heeft een diepere laag. Als de cursus is afgerond krijgen cursisten een certificaat mee naar huis, waar alle vaardigheden op beschreven staan. Een ieder heeft een portfolio map met prachtige tekeningen en kunstwerken; de kunstenaar in jezelf ontdekken. Dat kun je weer gebruiken bij sollicitaties of bij een werkgever.

In het een autobiografisch half jaar tekenen en schrijven cursisten een eigen autobiografie. Op deze manier ontstaat er een uniek

document waar cursisten met trots op terug kunnen kijken. De tekenschool is opgericht door Helene Wieringa-Pruijssen. Zij heeft al jaren ervaring in het geven van cursussen en workshops. Helene is afgestudeerd als tekentherapeut op de opleiding Kunst en communicatie. Zij maakt zelf kunstwerken en werkt graag met mensen.

Er zijn nog twee docenten, zij hebben dezelfde opleiding gevolgd en ze hebben veel leservaring. Edith Brink-Oostdijk is gespecialiseerd in het organiseren van Kloosterweekenden. Het is ook mogelijk om een 2-daagse retraite te volgen en jezelf persoonlijk en geestelijk en creatief te verdiepen in een klooster. Esther Mennink heeft een eigen bedrijf als job coach en kan heel goed met mensen omgaan. Ook kunnen er korte cursussen of workshops voor bedrijven gevolgd worden.

De Tekenschool
De Tekenschool
19-01-2015
Media
https://www.detekenschool.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies