Marine actief van West tot Oost-Afrika

Het marineschip Karel Doorman komt 24 januari terug van haar drie maanden durende missie voor de Afrikaanse westkust. Op dezelfde dag vertrekt Zr.Ms. Johan de Witt voor viereneenhalve maand richting de Afrikaanse oostkust.

De Karel Doorman beëindigt haar inzet bij de internationale strijd tegen ebola en voor de Johan de Witt begint de EU-antipiraterijmissie Atalanta. De Johan de Witt vertrekt met een internationale staf aan boord onder leiding van de Zweedse Admiraal Jonas Haggren.

Beide missies kenmerken zich door een grote mate van internationale samenwerking. Het is de eerste keer dat Zweden aan boord van een Nederlands schip de leiding heeft over de Europese antipiraterijoperatie. De Karel Doorman heeft in de afgelopen drie maanden, naast het leveren van hulpgoederen, verschillende malen het Britse hospitaalschip RFA Argus ondersteund voor de kust van Sierra Leone.

Operatie Atalanta is een missie van de Europese Unie, gericht op het terugdringen van piraterij in de wateren rond Somalië. Naast het verstoren van piraten in de Golf van Aden en de Indische Oceaan, vindt onder EU-vlag bescherming en escortering plaats van kwetsbare scheepsvaart voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Zaterdag vertrekt Zr.Ms Johan de Witt naar zee. Onder de 400-koppige bemanning bevindt zich ook de internationale staf van ongeveer 40 leden. Zweden stuurt voor het eerst een internationale missie aan vanaf een Nederlands marineschip. Het amfibisch transportschip huisvest daarnaast nog een medisch team dat chirurgische operaties aan boord kan uitvoeren, boardingteams van de mariniers, de maritieme helicopter NH-90, twee Zweedse Augusta helicopters, twee Zweedse combat boats, een landingsvaartuig (LCU) en vier snelle rubberboten van het type FRISC.

Het marineschip Karel Doorman heeft in de afgelopen drie maanden 1,5 miljoen kilo voeding, 354 pallets, 148 containers en 263 voertuigen naar drie door ebola getroffen landen gebracht. In de landen Sierre Leone, Guinee en Liberia zijn, mede dankzijde deze en andere internationale hulp, minder nieuwe ebolabesmettingen geconstateerd. Zo is in Guinee het aantal besmettingen terug op het niveau van augustus vorig jaar en laat Liberia al een lange tijd verbetering zien. Ondanks deze verbeteringen is het de verwachting dat de strijd tegen ebola voorlopig nog niet voorbij is.

Rijksoverheid

22-01-2015
Samenleving

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies