70-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz

Deze week markeert de 70-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz als verschrikkelijk dodenkamp in Zuidwest-Polen. Ruim 1,1 miljoen Joden zijn daar tussen 1942 en 1945 gedood door de nazi’s. Op 27 januari trokken Sovjet militairen Auschwitz binnen en bevrijdden er de 7000 overgebleven gevangenen, van wie velen er erg slecht aan toe waren.

Niet alleen Auschwitz werd bevrijd, maar het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam naderbij. Op dinsdag 27 januari zullen koning Willem-Alexander, koningin Màxima en premier Rutte de officiële herdenking in Auschwitz bijwonen.

In de Bijbel is 70 altijd een bijzonder getal. In Jeremia 25:11 en in Daniël 9:24 lezen we over een periode van 70 jaar, de tijd van de ballingschap. Zeventig jaar is de lengte van een generatie (Psalm 90:10).

Zeventig jaar na de Holocaust wordt er opnieuw een poging gedaan om de Joden uit te roeien, nu door de radicale islam, die zichtbaar is geworden in de vorming van de Islamitische Staat (IS). Alle radicale islamitische groepen streven naar een moslimkalifaat. Het is juist Israel dat klaar en duidelijk waarschuwt tegen deze ontwikkelingen. Wereld ontwaak, word wakker!

Op diverse plaatsen in ons land wordt deze week de Holocaust herdacht. Zondag 25 januari is het de Holocaust Memorial Day (Herdenkingsdag). Op 22 januari jl. is op de historische plek Kamp Westerbork begonnen met het voorlezen van de 102.000 namen van gedeporteerde Joodse mensen die vanuit Nederland zijn omgebracht in de naziconcentratiekampen. Ruim 600 mensen lezen tot 27 januari hun namen voor. Ook koning Willem-Alexander las een aantal namen voor.

Israel waarschuwt opnieuw

Amerika probeert tot een overeenkomst met Iran te komen betreffende het nucleaire programma van het land. Ondertussen onthulde Israel deze week foto’s van een lange afstandsraket, die net buiten Teheran staat opgesteld op een lanceerplatform. Volgens Israel is de raket 27 meter lang en is Iran ermee in staat grote delen van Europa te treffen. De foto’s zijn gemaakt door de Israëlische spionagesatelliet Eros B.

Spanning tussen Netanyahu en Obama

In maart aanstaande zal de Israëlische premier Netanyahu het Amerikaanse Congres toespreken. Hij is uitgenodigd door John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Obama heeft al laten weten dat hij zich gepasseerd voelt, omdat Netanyahu niet eerst contact met hem heeft opgenomen alvorens zijn komst toe te zeggen. Obama zal dan ook geen ontmoeting hebben met de Israëlische premier. Netanyahu zal zeker uitgebreid ingaan op de dreiging van Iran en daarbij stelling nemen tegen de milde houding van Obama.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
24-01-2015
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies