Gesprek met Greenpeace vrijwilliger over ander soort vervuiling

Schoonmaken en opruimen zijn misschien niet de eerste taken waar je aan denkt als je kiest voor een short-term reis met OM. In Israël ervoer Scott hoe het is om uit je comfortzone te stappen en de straat op te gaan.

“Ik kwam niet naar Israël om zes weken lang in een flat te blijven zitten”, bedacht Scott. Hij was naar Israël gereisd om tijdens de zomer mee te werken in het team van OM. De eerste week had hij meegeholpen aan een grote schoonmaak rond een flat.

Van nature redt Scott zich prima alleen, dus hij had genoten van het schoonmaken en opruimen. Maar naarmate de dagen verstreken, groeide het verlangen naar buiten te gaan en het Evangelie te delen met de Israëlische bevolking. Scott pakte zijn tas en ging de straat op. “Ik wist niet waar ik naar toe ging, of wat ik van plan was te gaan doen.”

Een geestelijke ontmoeting

Terwijl hij rondliep probeerde hij met de mensen een geestelijk gesprek te voeren. Zo nu en dan kreeg hij de kans een traktaat uit te delen, maar de taal bleek een barrière. Hij vond maar weinig mensen die met hem in het Engels konden spreken.

Scott bad: “Heer, ik ben niet ontmoedigend, omdat ik nog niet met iemand heb gesproken. U bent degene die alles weet. Wanneer ik in het verleden wel eens de straat op ging bracht U mij altijd in contact met iemand, al was het pas op het laatste moment. Nu vertrouw ik weer op U. Dit is pas het begin.”

Een bijzondere ontmoeting

Naast het winkelcentrum zag Scott twee mannen die beiden een shirt droegen van Greenpeace. Hij wist niet hoe hij ze moest benaderen, Scott besloot weer te bidden: “Heer, U bent in staat mensen op mijn pad te brengen, zelfs al weet ik niet hoe ik het gesprek moet beginnen.”

Het leek wel alsof zijn gebed direct werd verhoord. Eén van de Greenpeace vrijwilligers merkte Scott op en liep naar hem toe. “Hij begon te praten en promootte zijn werk,” vertelt Scott, “het beschermen van de aarde.”

Een passende gift

Scott luisterde aandachtig en met respect naar het verhaal over Greenpeace, dacht na en antwoordde: “Je hebt gelijk. Wij mensen zijn verkeerd omgegaan met Gods schepping.” Hij herinnerende zich een traktaat dat hij in zijn tas had gestopt. Deze vergeleek milieuvervuiling met zonde en geestelijke vervuiling.

Scott overhandigde de traktaat aan de man, die niet in God bleek te geloven. Hij legde de betekenis uit en gaf de man ook het Evangelie van Johannes mee.

“God wist dat ik deze man zou ontmoeten en Hij zorgde ervoor dat ik de juiste spullen bij mij had,” getuigt Scott. “Ik kan geen andere reden bedenken waarom ik anders deze specifieke traktaat de avond daarvoor in mijn tas heb gestopt.”

Bid mee

We hopen dat deze ‘door God gearrangeerde ontmoeting’ uitwerking mag hebben in het leven van deze Greenpeace vrijwilliger. Wil je bidden dat hij het Evangelie mag lezen en niet alleen de schepping, maar ook de Schepper van deze aarde mag leren kennen.

Operatie Mobilisatie
© Henk-Jan Oudenampsen
24-01-2015
Evangelisatie
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies