Elbert Dijkgraaf: Ontpoldering Hedwigepolder is niet nodig

De Hedwigepolder is een schitterend gebied. Boeren oogsten daar jaarlijks een eerlijke boterham. Daarnaast is het een prachtig natuurgebied. Zo vliegen er 18 vogelsoorten die beschermd worden via de rode lijst. Zo’n gebied zet je toch niet onder water?

Het is een historische fout geweest dat een Kamermeerderheid zich het Scheldeverdrag in heeft laten rommelen. Ontpoldering is niet nodig. Als je de Hedwigepolder onder water zet, creëer je laagdynamisch intergetijdengebied. Dat is alleen logisch als dat gebied achteruit zou gaan

Ik betwist echter de veronderstelde verslechtering van het areaal laagdynamisch intergetijdengebied. Uit de naar de Kamer gestuurde ecotopenkaarten vanaf 1996 blijkt dat helemaal geen sprake is van een negatieve trend! Die is eerder positief.

We zuigen dit niet uit onze duim. Arcadis heeft vorig jaar goed gekeken naar de ecotopenkaarten en de ontwikkelingen in de Westerschelde. De onderzoekers constateren dat er een toename is van het laagdynamische intergetijdengebied. Deze keiharde analyse laat zien dat van een negatieve trend in ieder geval geen sprake is, en dat het systeem blijkbaar een nieuw evenwicht heeft gevonden.

Hoe kan de staatssecretaris blijven beweren dat sprake is van verslechtering? Graag duidelijkheid.

Ontpoldering van de Hedwigepolder is ook geen structurele oplossing. De Hedwigepolder ligt ongunstig en zal snel opslibben doordat het in een bocht van de Schelde ligt. Het resultaat zal binnen twintig jaar zijn rietschorren in plaats van laagdynamisch intergetijdengebied. Gaat de regering de boel dan weer afgraven? En als dat niet mag vanwege Natura 2000? En wie betaalt dat?

Het grote probleem is dat de regering de Westerschelde van 60 jaar geleden als ideaalbeeld heeft gekozen. Hoeveel ontpolderingen heeft ze dan nog voor ogen? De SGP wil als de wiedeweerga van dit hellende vlak af. Ik roep de regering op ontpolderingen links te laten liggen en in te zetten op buitendijkse maatregelen. Dat is een veel beter alternatief. Minder ingrijpend en met een positiever effect op de natuur.

De SGP wil dat de regering stopt met het ontpolderen van kostbare landbouwgrond en de prachtige natuurpolder de Hedwige.

SGP wetenschappelijk instituut
SGP
28-01-2015
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies