SGP: stel mediation verplicht bij echtscheiding

De SGP heeft een wetswijziging ingediend om mediation verplicht te stellen bij echtscheiding waarbij kinderen betrokken zijn. De partij heeft dit ingebracht door middel van een amendement op het initiatief-voorstel Van der Steur dat mediation wil bevorderen.

Kees van der Staaij: ‘Té vaak wordt een echtscheiding een vechtscheiding. Grote verliezers bij een conflict zijn kinderen. Mediation wordt al ingezet in een deel van de echtscheidingen. Maar juist waar deze bemiddeling het hardst nodig is, wordt er geen gebruik van gemaakt. Met alle drama’s van dien.

Het aantal vechtscheidingen is groot, evenals het aantal gezinsdrama’s. Veel leed in familiekring is het gevolg van een juridisch afgehandelde scheidingsprocedure waarbij ex-partners elkaar het licht niet in de ogen gunnen. Verplichte mediation zorgt ervoor dat partners onder professionele begeleiding samen praten over de gevolgen van de scheiding in plaats van het voeren van ellenlange procedures bij de rechter. Dat is van groot belang voor het kind.’

In aansluiting op de aanbevelingen van de Kinderombudsman in het rapport ‘Vechtende ouders, het kind in de knel’, stelt de SGP scheidingsmediation voor als er minderjarige kinderen zijn voor wie de ouders zorg dragen. Het doel daarvan is, naast het overwegen van minder ingrijpende oplossingen voor het conflict, het zoveel mogelijk voorkomen van negatieve gevolgen voor kinderen en het voorkomen van een vechtscheiding. Van der Staaij hoopt dat tijdige mediation er ook aan bijdraagt dat in sommige gevallen echtscheiding kan worden voorkomen.

De rechter geeft pas een oordeel over de scheiding als eerst een aantal mediationgesprekken zijn gevoerd. Die gesprekken zijn erop gericht om een gezamenlijk gedragen ouderschapsplan vast te stellen. Zorgvuldigheid en het belang van kinderen staan hierbij voorop.

SGP
© Henk-Jan Oudenampsen
28-01-2015
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies