Minister Koenders naar top Afrikaanse Unie

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) woont vrijdag 30 en zaterdag 31 januari in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba de jaarlijkse top bij van de Afrikaanse Unie (AU). ‘De Afrikaanse Unie wordt steeds daadkrachtiger en effectiever. Nederland en Europa steunen de unie om te komen tot een stabiel en economisch sterk Afrika. Dat is ook in ons belang’, aldus de minister.

Op de top wordt gesproken over de toekomstplannen die de lidstaten voor het continent hebben, maar ook over de langdurige conflicten die de ontwikkeling van Afrika in de weg staan. Daarnaast zijn de terroristische activiteiten van Boko Haram in Nigeria een belangrijk onderwerp van gesprek.

‘Op de top staan langetermijnplannen centraal, op het gebied van infrastructuur, economie en handel’, zegt Koenders. ‘Het is goed om te zien dat de Afrikaanse Unie het initiatief neemt om gezamenlijke ambities op papier te zetten. Ik juich het grotere ambitieniveau toe dat de AU en haar lidstaten tentoonspreiden.’

Koenders vindt wel dat afzonderlijke Afrikaanse landen meer hun verantwoordelijkheid kunnen nemen op het terrein van vrede en veiligheid. ‘Grensoverschrijdende criminaliteit, conflicten en urgente crises, zoals in Nigeria en Sudan, zijn al te lang een enorm probleem voor dit continent’, zegt de minister. ‘Het is van belang dat er intensiever wordt samengewerkt om deze bedreigingen aan te pakken’.

De minister is lovend over de pogingen van de Afrikaanse Unie om de conflicten op het continent op te lossen. ‘Steeds vaker worden AU-operaties ingezet om een conflict onder controle te brengen en veiligheid te garanderen, zoals bij de vredesmissies in Somalië en Mali, aldus Koenders. ‘De internationale gemeenschap kan de AU hierin waar nodig ondersteunen’.

Op de top zijn tientallen ministers en regeringsleiders aanwezig. Minister Koenders zal met een aantal van hen separaat spreken.

Rijksoverheid
Rijksoverheid
29-01-2015
Buitenland

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies