Spanningen in Israël rond herverkiezing premier Netanyahu

Het gaat er heftig aan toe richting de verkiezingen op 17 maart aanstaande in Israël. Een topmedewerker uit het campagneteam van de Amerikaanse president Obama is sinds kort in Israël actief om de herverkiezing van premier Netanyahu te voorkomen. Het betreft Jeremy Bird.

In Israël werkt hij samen met de beweging V15 (Victory 2015), die fel anti-Netanyahu is en financieel gesteund wordt door de linkse Amerikaanse organisatie ‘One Voice’. Er woedt een geestelijke strijd om de leiding van Israël. God is echter veel machtiger dan Jeremy Bird, of wie dan ook.

Bird, die de campagne tegen Netanyahu leidt, wil een team van duizend vrijwilligers op de been brengen, om zoveel mogelijk mensen op iemand anders dan Netanyahu te laten stemmen.

Dit bericht verscheen de afgelopen week in diverse media. Betekent de inzet van Bird dat Obama achter zijn poging staat om Netanyahu ten val te brengen? Dat is niet helemaal duidelijk, hoewel het nauwelijks voorstelbaar is dat Bird dit zou doen terwijl Obama het er niet mee eens is.

Dit past in het plaatje dat Obama zich buitengewoon irriteert aan Netanyahu. Obama is het totaal oneens met Netanyahu’s visie op de dreiging van Iran en zal hem ook beschouwen als een sta-in-de-weg naar een overeenkomst met de Palestijnen.

Onvermoeibaar blijft Netanyahu de wereld waarschuwen tegen de groeiende dreiging vanuit Iran, zeer tegen de zin van Obama in. Zeer recent liet Obama al weten absoluut niet gecharmeerd te zijn van de toespraak die Netanyahu in maart voor het Amerikaanse congres zal houden over Iran, op uitnodiging van het Congres zelf, overigens. Obama heeft al laten weten Netanyahu dan niet te willen ontmoeten.

U vraagt zich misschien af waarom ik me hier druk over maak. Dat komt omdat ik me zozeer met Israel en met het Joodse volk verbonden voel. Israel is Gods land, het volk is Gods volk, Jeruzalem is Gods stad. Dan kun je niet onverschillig toekijken naar wat er gebeurt.

Dan voel je je betrokken. Dan huil je over de zonden van het volk en smeek je de Heere om genade, om ontferming. Dan voel je de benauwdheid van het volk, in alle dreiging, nu in het bijzonder groeiend vanuit Hezbollah, en dan smeek je de Heere om bescherming. Dan voel je de strijd om de macht, nu met de naderende verkiezingen en dan weet je dat het een geestelijke strijd is.

Of Netanyahu de man is die God wil blijven gebruiken om Zijn volk te leiden in deze cruciale jaren in de wereldgeschiedenis, weet ik ook niet. Waar ik niet aan twijfel, is dat we nu voor Netanyahu moeten bidden. Nu de dreiging vanuit Hezbollah, gesteund door Iran, vanuit Libanon en Syrië snel toeneemt. Nu het antisemitisme wereldwijd escaleert.

Bid om wijsheid voor Netanyahu, om daadkracht, om vertrouwen op de God van Israel. En ik voeg er in mijn gebeden aan toe: ‘Heere, open Zijn ogen voor de Messias, Jezus, Jesjoea.’

Het is verre van gemakkelijk om nu Israel te leiden in deze laatste dagen voor de komst van de Heere Jezus. Er woedt een geestelijke strijd om Israel, om het Joodse volk. Er is veel armoede in Israel, wat onrust veroorzaakt. De toestroom van Joodse mensen die overal vandaan – momenteel vooral vanuit Frankrijk en Oekraïne – Israël binnenkomen, vergt grote inspanningen van het land. Dan is er de groeiende dreiging van Hezbollah vanuit Zuid-Libanon en Syrië. Bij een raketbeschieting door Hezbollah afgelopen week kwamen twee Israëlische militairen om het leven. Hezbollah, dat actief wordt gesteund door Iran, zegt niet uit te zijn op een militaire confrontatie. Ondertussen staat Israel paraat en houdt rekening met een verdere escalatie.

Te lang hebben we gezwegen! Te lang hebben velen hun ogen en oren gesloten voor Israel. Beste mensen, sta op! Zwijg niet langer! Iets wat we allemaal kunnen doen, is om vanaf nu tot de verkiezingen elke dag God aan te roepen in gebed voor Israel.

Ik geloof dat Hij Zijn hand heeft in de verkiezingen. ‘Heere, laat diegene gekozen worden, door wie U Israel de komende tijd wil laten leiden.’

En weet: God is veel machtiger dan Jeremy Bird, die als enig doel heeft Benjamin Netanyahu ten val te brengen. Luister Jeremy: ‘Je bent geen partij voor God. Zijn wil zal geschieden.’

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
30-01-2015
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies