Sierra Leone: Medair opent kliniek in ebolahaard

Noodhulporganisatie Medair blijft werkzaam in ebolahaard en opent een isoleercentrum voor mensen die (vermoedelijk) met het virus besmet zijn. Het aantal gevallen van ebola in Sierra Leone is aan het dalen, maar in het westen van het land lopen mensen nog steeds gevaar om de ziekte op te lopen.

Medair heeft een isoleercentrum geopend op een voetbalveld in Kuntorloh, een oostelijke voorstad van de hoofdstad Freetown in het Western Urban District. Dat gebied is zwaar getroffen door ebola en is door het National Ebola Response Centre aangemerkt als ‘ebolahaard’.

Medair traint overlevenden en neemt ze in dienst om in het centrum te werken. Ze geven ondersteunende behandelingen zoals pijnbestrijding, orale vochttoediening en behandeling van bijkomende infecties zoals malaria of longontsteking. Mensen die vermoedelijk het virus hebben opgelopen kunnen naar het centrum komen om zich te laten testen. Als bloedonderzoek ebola uitwijst, dan zet Medair afhankelijk van hun conditie de behandeling voort of zorgt dat ze worden overgebracht naar een gespecialiseerd behandelcentrum 20 kilometer verderop. Doordat patiënten overgebracht worden, blijven er genoeg bedden beschikbaar in het centrum om vermoedelijke patiënten op te nemen. Zo kunnen inwoners van deze voorstad die ziek worden in hun eigen buurt terecht.

“Veel overlevenden van ebola uit deze buurt werken voor ons. Ze behandelen de patiënten met veel zorg en respect,” vertelt dr. Trina Helderman, noodhulpofficer van Medair in Sierra Leone. “Vorige week had iemand vermoedelijk het virus opgelopen, maar hij durfde geen hulp te vragen. Eén van onze medewerkers, een ebola-overlevende, ging bij hem langs en haalde hem over om naar onze isoleerkliniek te komen. Daar werd ebola vastgesteld en inmiddels wordt de man behandeld. Wat deze mensen doen, is ongelofelijk belangrijk.”

Medair werkt ook samen met het buurtontwikkelingsteam van Lifeline Nehemiah Projects aan ondersteuning van huishoudens die in quarantaine zijn. Medewerkers brengen de gezinnen hun dagelijkse benodigdheden, zodat ze hun huizen niet hoeven te verlaten. Zo krijgen ze ondermeer aanvullend voedsel, veilig drinkwater en glucose/zoutoplossingen voor het geval iemand ziek wordt.

Ook geven medewerkers voorlichting aan families over de verspreiding van het ebolavirus, preventie, herkenning van de symptomen en plaatsen waar behandeling mogelijk is.

Medair is in december 2014 begonnen in Kuntorlohen is van plan om er te blijven zolang het nodig is, tenminste tot halverwege juni 2015. Zodra de epidemie in de buurt voorbij is, gaat Medair meehelpen de plaatselijke basisgezondheidszorg weer op te bouwen. Ons team gaat de gemeenschap ook helpen om het ebolabehandelcentrum veilig te ontsmetten, inclusief afvalputten en patiëntenlatrines. We willen er zeker van zijn dat er op die manier geen nieuwe uitbraken kunnen ontstaan.

Het werk van Medair in Sierra Leone wordt mogelijk gemaakt door de gulle steun van het Amerikaanse volk via het Bureau voor Internationale Ontwikkeling van de Verenigde Staten (USAID), door het Britse Ministerie voor Internationale Ontwikkeling, Läkarmissionen (SE) en Band Aid.

Janneke de Kruijf – Medair
Medair
10-02-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies