Rode Kruis geeft advies: wat te doen bij overstroming

Nederlanders zijn veelal slecht of helemaal niet voorbereid op een ramp en beseffen onvoldoende welke gevaren zij lopen bij overstromingen en dijkdoorbraken. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis.

Ruim 80 procent van de Nederlanders zegt zich geen zorgen te maken over een overstroming. Dit terwijl meer dan 65% van het Nederlandse landoppervlak kan overstromen. Volgens Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, lopen mensen door dit schijngevoel van veiligheid een groot risico. De Vries zal daarom vandaag aan Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu symbolisch een noodpakket overhandigen. De minister onderstreept het belang van betere preventieve maatregelen. “De kans op overstromingen in Nederland is relatief klein, maar als het onverhoopt misgaat zijn de gevolgen enorm. Daarom wil ik dat mensen goed voorbereid zijn. Dat ze weten wat ze moeten doen en waar ze heen moeten. Als er een overstroming komt, ben je op jezelf aangewezen”, aldus de Minister.

Naar het hoogste punt in de woning

Bij een overstroming valt de elektriciteit uit, kan het water niet weg, kunnen internet en tv uitvallen, en kunnen de hulpdiensten vaak niet snel ter plaatse komen. Zo’n 20 procent van de ondervraagden heeft geen idee wat ze moeten doen als ze worden overvallen door een overstroming. Van de mensen die het wel weten, zegt het merendeel het hoogste punt in de woning op te zoeken of op het dak te klimmen. Op zich een goede oplossing, mits zij over een warmhouddeken en genoeg voedsel en water beschikken.

Drie dagen onder natte en koude omstandigheden

Mensen realiseren zich volgens het Rode Kruis onvoldoende dat ze zichzelf enkele dagen moeten kunnen redden onder natte en vaak zeer koude omstandigheden. Het kan bij een overstroming drie dagen duren voordat de hulpdiensten getroffenen kunnen bereiken. Nederlanders hebben vaak niet de juiste spullen in huis om die drie dagen door te komen, zo blijkt uit het onderzoek. Slechts 10 procent van de Nederlanders heeft bijvoorbeeld lucifers in een waterdichte verpakking in huis en zo’n 70 procent van de mensen heeft onvoldoende schoon drinkwater.

Hulp aan kwetsbare groepen

In Nederland zijn zo’n 3,3 miljoen mensen verminderd zelfredzaam. Uit het onderzoek blijkt dat slechts een enkeling zich bij een overstroming bekommert om mensen in hun omgeving die verminderd zelfredzaam zijn, terwijl juist zij het meest kwetsbaar zijn.

Voorbereiding op een overstroming

Je voorbereiden op een overstroming is simpel, maar heel effectief. Bijvoorbeeld door een noodpakket samen te stellen met daarin voedsel voor minimaal 3 dagen en 3 liter water per persoon per dag. Het noodpakket moet onder andere een warmhouddeken, een EHBO-set, een zaklamp, lucifers, waxinelichtjes en een waarschuwingsfluitje bevatten. Daarnaast adviseert het Rode Kruis om vooraf uit te zoeken wat de vluchtroutes zijn of wat het hoogste punt is in de omgeving. Ook tijdens een overstroming kunnen mensen nog veel doen om schade en leed te beperken. Door gas, water en elektriciteit af te sluiten, maar bijvoorbeeld ook door zandzakken in de wc-pot te leggen die instromend rioolwater tegenhouden.

Bekijk de Rode Kruis-checklist via de link hieronder om een noodpakket samen te stellen en de Rode Kruis-checklist bij overstroming.

Rode Kruis
© Henk-Jan Oudenampsen
11-02-2015
Samenleving
https://www.rodekruis.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies