Medair blijft vooruitgang boeken in de strijd tegen ebola

In het isoleercentrum van noodhulporganisatie Medair in Kuntorloh in Sierra Leone krijgen mensen met het ebolavirus een levensreddende behandeling. Op 9 januari 2015 heeft Medair een isoleercentrum geopend op een voetbalveld in Kuntorloh, een oostelijke voorstad van de hoofdstad Freetown in het Western Urban District. Dat gebied is zwaar getroffen door ebola en is door het National Ebola Response Centre aangemerkt als ‘ebolahaard’.

Sindsdien zijn in het centrum 94 mensen opgenomen die (vermoedelijk) met het virus besmet zijn. Tot voor kort fungeerde het centrum als een tussenstation om ebola vast te stellen, mensen te screenen, de behandeling te starten en patiënten door te verwijzen naar ziekenhuizen in de buurt.

Ondanks het dalende aantal nieuwe ziektegevallen in het land bleef de druk op het centrum stijgen. Daarom heeft Medair de behandelcapaciteit uitgebreid. Medewerkers behandelen inmiddels zes ebolapatiënten.

Sorie Sesay (24) werd op 26 januari opgenomen omdat hij moest overgeven en diarree en koorts had.

“Toen hij hier kwam, was Sorie heel verward en gedesoriënteerd, een bekend symptoom van het ebolavirus,” vertelt Marie Petry, een verpleegkundige van Medair. “Hij vroeg steeds of hij naar huis mocht gaan om te sterven. Gelukkig konden de zorgverleners hem kalmeren en overbrengen naar de zaal voor ebolapatiënten.”

Na een paar dagen behandeling, bestaande uit ondermeer pijnbestrijding en orale vochttoediening, begon de toestand van Sorie te verbeteren. Hij kreeg weer eetlust, voelde zich minder zwak en de koorts zakte weg. De medewerkers van Medair wachtten totdat Sorie drie dagen lang geen symptomen meer had. Toen stuurden ze een bloedmonster voor analyse naar het lab. Toen de uitslag negatief was, konden de medewerkers bevestigen dat Sorie ebolavrij was.

“Het was een heel emotioneel moment toen twee van zijn zussen hem kwamen ophalen,” vertelt Wendy Dyment, gezondheidsadviseur van Medair. “Ze huilden van geluk en opluchting om het leven van deze jonge man. Zijn beide ouders waren al gestorven aan ebola.”

Medair behandelt niet alleen patiënten in het ebolacentrum. We werken ook samen met de plaatselijke hulporganisatie Lifeline Nehemiah Projects. Samen bieden we ondersteuning aan families die in quarantaine zijn en werken we aan voorlichting over het voorkomen van besmetting en wat te doen wanneer iemand symptomen van ebola vertoont.

Het werk wordt ondersteund door het Bureau voor Internationale Ontwikkeling van de Verenigde Staten (USAID), UK aid, Läkarmissionen (SE) en Band Aid Charitable Trust.

Medair helpt mensen in afgelegen en beschadigde gemeenschappen over de hele wereld een crisis te overleven, weer op eigen benen te staan en vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om een betere toekomst op te bouwen.

Medair
Medair
16-02-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies