Woord en Daad investeert in boerenondernemerschap

De hulporganisatie Woord en Daad investeert, in nauwe samenwerking met Incluvest, stevig in boerenondernemerschap. Ze hopen dat, door training en financiering, boeren, verwerkers en handelaars samen een sterke keten gaan vormen.

Een keten die het voedsel van het veld naar de markt brengt. Een keten waarin alle deelnemers een goede boterham kunnen verdienen. Het meeste voedsel in Afrika wordt geproduceerd voor de binnenlandse markt, of voor de markt in de buurlanden. Echter, steeds meer slagen Afrikaanse ondernemers erin om producten als cashew, koffie, rode peper en ananassap naar Europa te exporteren.

De Europese Unie vindt dat een goede zaak. Afrikaanse bedrijven mogen, mits hun producten kwalitatief goed zijn, zonder beperkingen naar Europa geëxporteerd worden. Maar nu komt het: door middel van nieuwe handelsverdragen wil de EU dat Europese landen ook zonder belemmeringen naar Afrika kunnen exporteren. Nogal wat mensen in Afrika zijn bang dat ze de concurrentie met Europa niet aankunnen. Zeker voor de landbouw zou het een zure appel zijn als mooie Afrikaanse boerenbedrijven, die in jaren zijn opgebouwd, het moeten afleggen tegen Europese bedrijven die al een goede marktpositie hebben.

Woord en Daad heeft een team van politiek adviseurs, met goede contacten in Den Haag en Brussel. In nauwe samenwerking met andere organisaties vragen we aandacht voor het gevaar van ongelijke concurrentie voor Afrikaanse boeren. Het is van belang dat de EU voldoende oog houdt voor hun belangen. Zodat zij ook een eerlijke kans krijgen in de internationale handel.

Op dit moment vraagt vooral de zogeheten Economic Partnership Agreement tussen de EU en West Afrika (ECOWAS) onze aandacht. Hoewel het verdrag heel wat tegemoetkomingen biedt aan zorgen vanuit de 15 West Afrikaanse landen, zijn niet alle vragen beantwoord. Zo laat het verdrag nog steeds ruimte aan onbelemmerde export van Europese melkpoeder naar West Afrika. Dat is een bedreiging van de marktkansen van de West Afrikaanse zuivelhouders. Woord en Daad wil scherp in de gaten houden hoe het verdrag uiteindelijk voor boeren en handelaars in deze regio uitpakt.

Evert-Jan Brouwer, Politiek adviseur Woord en Daad
Christelijknieuws.nl
17-02-2015
Hulpverlening
https://www.woordendaad.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies