Katinka van Cranenburghzoom: Van rentmeesterschap tot macht

Ethiek is de core business van religieuze organisaties. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de beleggingsportefeuilles van religieuze organisaties consistent zijn met hun ethiek. De werkelijkheid is weerbarstiger.

Uit eerdere onderzoeken bleek namelijk dat er een kloof bestaat tussen het beleggingsbeleid, een ‘seculier’ beleid gericht op financieel gewin, en hun heilige missies. Maar met de opkomst van maatschappelijk verantwoord ondernemen lijkt het erop dat er dingen veranderen. Recent wereldwijd onderzoek getiteld ‘From Stewardship to Power’, laat zien dat religieuze groepen, rijk of minder vermogend, het bedrijfsleven een duw kunnen geven in de goede richting. Dat wil zeggen, mits de religieuzen bereid zijn om hun macht als investeerders in te zetten voor verantwoord ondernemen.

Investeren in bedrijven is geen neutrale activiteit maar heeft impact op mensenlevens. Of religieuze organisaties dat nu willen of niet, hun investeringen hebben effect op het klimaat, op gebruik van land en water, op armoede en gelijkheid, op rechtvaardigheid en vrede, inderdaad op de meeste aspecten die betrekking hebben op hun heilige missie. Echter, een aantal belemmeringen voor religieus-consistent investeren weerhouden religieuze investeerders ervan hun kernwaarden in de praktijk te brengen.

Terwijl charitatieve en filantropische activiteiten van religieuze groeperingen hard nodig zijn, is het moeilijk voor te stellen dat religieuzen accepteren hun investeringen op kapitaalmarkten schade brengen aan diezelfde mensen die ze willen helpen middels hun charitatieve activiteiten. Natuurlijk kan men niet waarborgen dat investeringen honderd procent ‘schoon’ zijn. Elk product of dienst zal zijn keerzijde hebben. Het vermijden van het debat rondom de mogelijke negatieve gevolgen van investeringen zal echter zeker niet helpen.

Woord en Daad
Woord en Daad
20-02-2015
Hulpverlening
https://www.woordendaad.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies