EA-EZA presenteert Waarderend Onderzoek Jeugdwerk


Op 24 februari presenteerde EA-EZA de uitkomsten van het ‘waarderend onderzoek’ dat de organisatie deed tijdens haar tweejaarlijkse conferentie voor professionele jeugdwerkers in de kerk: INNOV8. De bundel Chemie met inspirerende praktijkverhalen en dromen voor het jeugdwerk is het resultaat.

Bij ‘waarderend onderzoek’ is het onderzoek zelf onderdeel van het veranderingsproces: deelnemers onderzoeken de bestaande situatie, denken na over de gewenste situatie én ontwerpen die met elkaar. Juist die manier van onderzoek vindt de werkgroep Jeugd van EA-EZA passend voor de situatie van het jeugdwerk in Nederland. Onder het motto ‘wat je aandacht geeft, groeit’ gaat waarderend onderzoek uit van wat er wél is en onderzoekt hoe dat versterkt en verbeterd kan worden. Door deze positieve invalshoek, ontstaat er energie. Tegelijkertijd wordt duidelijk wat er nog niet is: het verschil tussen wat er wel is en het ideaal. Daarover spreken de deelnemers dan samen verder.

Ruim zestig professionele jeugdwerkers namen in november deel aan de tweedaagse conferentie INNOV8. Dorina de Groot, Beleidsmedewerker Jeugd: “Er gebeuren veel mooie dingen in jeugdwerkland: kleine en grote, binnen de kerk en missionair, met kinderen, tieners, jong volwassenen en ouders. Door de verschillende ervaringen te delen leren we van elkaar, worden we geïnspireerd en we kunnen de succesfactoren gebruiken in onze eigen praktijk. Hierdoor hoeven we niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden.”

Onderwerpen die aan bod kwamen waren bijvoorbeeld: intergeneratief werken, kansen voor jongeren in de participatiemaatschappij en discipelschap. Het beste van deze verhalen is nu gebundeld in het boekje Chemie.

Dorina de Groot
EA
24-02-2015
Jongeren
https://www.ea.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies