Nederlanderschap sneller afnemen van jihadgangers

“Bij deelname aan de jihad zou de Nederlandse nationaliteit vanzelf moeten vervallen, niet pas door een later besluit.” Dat zegt SGP-Kamerlid Van der Staaij bij de behandeling van het wetsvoorstel over het intrekken van het Nederlanderschap.

Vorig jaar diende minister Opstelten van Veiligheid en Justitie een wijziging in van de Rijkswet op het Nederlanderschap met de bedoeling meer mogelijkheden te scheppen om jihadgangers het Nederlanderschap te ontnemen. Hij vindt echter dat intrekking niet vanzelf zou moeten gebeuren.

De SGP wil verder gaan. Momenteel kent de wet al het automatisch vervallen van de Nederlandse nationaliteit wanneer Nederlanders gaan vechten voor een andere staat. De SGP vindt dat deze regeling ook toegepast moet worden op het vechten voor andere terroristische groepen in het buitenland, zoals IS. Landen als Duitsland, Oostenrijk en Spanje kennen al een dergelijke regeling.

Van der Staaij: “Nadeel van de huidige situatie is dat jihadisten alle voordelen van het Nederlanderschap genieten totdat het Nederlanderschap wordt afgenomen. Dat is ongewenst. Wanneer de nationaliteit in deze situaties van rechtswege vervalt, wordt dit probleem vermeden.”

SGP
SGP
26-02-2015
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies