21 Egyptische christenen beleden hun geloof vlak voor hun dood

Buitengewoon indrukwekkend is het gesprek met de Egyptische Koptische christen Beshir Estafanos Kamel. Twee van zijn broers werden door ISIS-terroristen onthoofd op het strand van Libië. ‘De Bijbel zegt ons dat we onze vijanden lief moeten hebben en dat we moeten zegenen wie ons vervloeken. Ik bid dat God hun ogen opent, dat ze zullen stoppen waarmee ze bezig zijn en dat ze gered zullen worden.’

In deze woorden proef je de Geest van de Heere Jezus. Beshir verlangt ernaar dat de terroristen Jezus zullen leren kennen. Dat is genade, als je dat kunt zeggen.

Hoe verdrietig het ook is wat er is gebeurd, toch vindt Beshir het een voorrecht dat hij de broer mag zijn van twee gedode Egyptische christenen. ‘Ik hef mijn hoofd op,’ vertelt hij in een aangrijpend interview op SAT 7-ARABIC. Het heeft mij enorm getroost en bemoedigd dat op de geluidsopname die nog is gemaakt, te horen is dat de christenen, ook mijn broers, vlak voordat ze gedood werden, hun geloof hebben beleden en Jezus Christus hebben aangeroepen.

De gedode medegelovigen worden door de Koptische Orthodoxe Kerk geëerd als martelaren. Als Beshir de namen van zijn broers noemt, Bishoy Estafanos Kamel en Samuel Estafanos Kamel, noemt hij voor hun namen heel nadrukkelijk dat ze martelaren in de Naam van Christus zijn.

Beshir geeft aan dat door deze gruweldaad van ISIS zijn geloof en dat van veel andere Egyptische christenen is versterkt. ‘Natuurlijk was ik intens verdrietig, maar wij zijn niet terneergeslagen, ook onze families niet. We zien het als een voorrecht dat er zoveel mensen uit ons dorp martelaar zijn geworden.’

Dertien van de 21 gedode Egyptische christenen kwamen namelijk uit hetzelfde dorp, Al-Our, zo’n 250 kilometer ten zuiden van Caïro.

Beshir vindt dat de luchtaanvallen op ISIS een goed antwoord van de Egyptische regering waren op deze vreselijke moorden. Zelf kent hij geen haat. ‘De Bijbel zegt immers dat we onze vijanden lief moeten hebben en hen moeten zegenen die ons vervloeken. Het helpt ons om het vol te houden door hieraan vast te houden.’

Op de vraag of hij of iemand van zijn familie opstandig werd door alles wat er is gebeurd, antwoordt hij: ‘Vandaag had ik een gesprek met mijn moeder en vroeg haar wat ze zou doen als ze één van de ISIS-terroristen zou zien, die haar beide zoons hebben gedood. Ze zei het volgende: “Ik zou hem uitnodigen in mijn huis omdat hij ons heeft geholpen om het koninkrijk van de hemel binnen te gaan.” Geloof me, dit zei ze echt. Ze is 60 jaar, ze heeft niet gestudeerd. Ze voegde er nog aan toe: “Ik zou God vragen zijn ogen te openen.”

De Koptische christenen in Al-Our vinden troost in de gedachte dat de zielen van de onthoofde christenen nu vlakbij de troon van de Heere Jezus in de hemel zijn, met een verwijzing naar Openbaring 6:9, waar staat:

‘En toen het Lam het vijfde zegel geopend had, zal ik onder het altaar de zielen van hen die geslacht waren omwille van het Woord en God en omwille van het getuigenis dat zij hadden.’

ISIS stopt niet met het plegen van gruweldaden. De strijders verwijzen steeds naar islamitische teksten over de eindtijd. Voor niet-moslims is daarin geen enkele ruimte in die gebieden waar zij het voor het zeggen hebben.

In het noordoosten van Irak zijn bijna geen christenen meer over. De afgelopen dagen heeft de islamitische terreurgroep 35 christelijke dorpen in Syrië overvallen en in totaal houden ze daar naar schatting rond de 200 christenen gegijzeld. Gelet op de eerdere acties van ISIS wordt er serieus rekening mee gehouden dat de gegijzelde mannen zullen worden onthoofd. De gegijzelde vrouwen zullen wel als seksslaven worden misbruikt.

In het Westen blijft het ongemakkelijk stil. Terwijl de christenen in veel landen in het Midden-Oosten worden uitgeroeid, zwijgt het Westen, op enkele positieve uitzonderingen na. Ook de kerk in het Westen blijft nogal stil.

Afgelopen dinsdag verzamelde zich een aantal Egyptisch-Amerikaanse Koptische christenen bij het Witte Huis en vroegen de regering Obama om meer te doen voor de bescherming van de Egyptische, Syrische en Iraakse christenen. ‘Obama, Obama, ziet u het? Christelijk bloed in de zee,’ riepen ze.

Laten we ons verbonden weten met onze vervolgde broeders en zusters. Bid met name voor de 200 gevangen gehouden christenen in Irak. God is machtig in te grijpen en hen te bevrijden. Maar het einde van hun leven kan aanstaande zijn. Vijftien van hen zouden inmiddels gedood zijn, melden lokale media. ‘Heere, wees dicht bij hen, geef hun Uw vrede, uw genade in hun hart. U kunt ervoor zorgen dat ze geen pijn zullen voelen. Als hun laatste moment op aarde aanbreekt, opent U dan de hemel voor hen, dat ze U zullen zien, Heere Jezus, het moment dat hun lijden over zal gaan in hemelse vrede en vreugde.’

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
27-02-2015
Kerk
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies