Euregio: van praatkracht naar daadkracht

De ChristenUnie heeft het initiatief genomen om het werken over de grens beter op de politieke agenda te krijgen. Hiervoor heeft zij een grensoverschrijdend overleg georganiseerd waarbij naast vertegenwoordigers uit Nederland ook een vertegenwoordiging van de deelstaat Nordrhein Westfalen aanwezig was.

Vanuit Nederland was de ChristenUnie vanuit alle bestuurslagen vertegenwoordigd met het tweedekamerlid Carola Schouten, gedeputeerde Bert Boerman van Overijssel, de Enschedeese wethouder Jurgen van Houdt, het Statenlid Martha van Abbema en diverse kandidaat Statenleden en fractieleden van de Enschedeese gemeenteraad. Andere gesprekspartners waren medewerkers van Euregio, de heer Rehbaum van de Landstag Nordrhein Westfalen, vergezeld door enkele werkgevers uit Duitsland.

Het ChristenUnie Tweede kamer lid Carola Schouten heeft de minister Kamp van Economische Zaken na lang aandringen bereid gevonden om samen met mensen die met de grensoverschrijdende problematiek te maken hebben in overleg te gaan.

De ChristenUnie Overijssel ziet dat als een eerste handreiking, maar wil meer. Het ontbreekt aan een integrale benadering en er wordt meer gepraat over dan aan oplossingen wordt gewerkt. Daartoe heeft ze een actieplan ter tafel gebracht.

De heer Rehbaum gaf aan dat in Duitsland de werkloosheid ook zorgen baart en dat in specifieke beroepen veel vraag is naar vakmensen. In de grensregio is de werkeloosheid in Duitsland slecht 3,8 % terwijl in Enschede deze 18% bedraagt. Over een weer liggen er daarom kansen.

De lijst met beroepen waar in Duitsland behoefte aan is blijkt vrij groot te zijn. De communicatie over deze banen laat echter te wensen over. Zelfs grote bedrijven over de grens zijn niet bekend. Er is een lijst met 168 beroepen die door Duitsland erkend is als beroep. Deze erkenning geldt ook als de beroepsbeoefenaar Nederlander is.

Niettemin is diploma erkenning een probleem. Er wordt niet daadkrachtig aan gewerkt. Er is veel informatiegebrek. De lonen in Duitsland zijn vaak lager dan in Nederland maar de aanvullende zaken zoals kinderopvang is vaak juist weer beter. Veel mensen weten dit niet. De Nederland is soms meer gehecht aan zijn uitkering of bijstand dan aan werk.

Voorzitter van het dagelijks bestuur van Euregio, de heer Welten, stelde blij te zijn dat eindelijk vanuit het parlement eens iemand kwam kijken en initiatieven toont. Hij voelde zich daardoor enorm gesterkt. Het lijkt of het probleem bekend is, maar toch weinig Haagse aandacht krijgt. Hij prees Carola Schouten dat ze eerder en ook nu aandacht blijft vragen van de minister voor de grensproblematiek.

Naast allerlei barrières in de regelgeving en verschillen in sociale wetgeving is er ook een verschil in mentaliteit en cultuur. De arbeidsmoraal in Duitsland is anders dan in Nederland. Naast een goede informatieverstrekking is het daarom goed ook de jongeren vroegtijdig te betrekken in uitwisselingsprogramma’s. Dat bevordert het kennismaken met de taal, cultuur, lesstof, etc..

De ChristenUnie Overijssel wil dat er een meldpunt komt waarin knelpunten gemeld worden, waarmee een commissie met het ministerie van economische zaken aan de slag gaat.

Christenunie
Christenunie
13-03-2015
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies