EP-onderzoek Grexit van tafel geveegd

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) heeft in een brief aan EP-voorzitter Schulz gevraagd waarom hij persoonlijk een EP-onderzoek naar Griekse uittreding uit de eurozone, een zogeheten Grexit, heeft stopgezet.

Deze week lekte uit dat ambtenaren van het Europees Parlement, na de verkiezingswinst van de Griekse premier Tsipras, een onderzoek wilden doen naar de gevolgen van een eventuele Grexit. Vervolgens heeft EP-voorzitter Schulz een persoonlijk veto over het onderzoek uitgesproken. Uit de brief blijkt dat Van Dalen dit onbegrijpelijk vindt: ‘Het is steeds waarschijnlijker dat een Grexit aanstaande is. Het is zinvol en verstandig voor een instelling als het EP te anticiperen op dit soort ontwikkelingen en te onderzoeken wat de gevolgen van een dergelijke ontwikkeling zijn.’

Volgens Van Dalen is een gecontroleerde Grexit een verstandige stap in de huidige eurocrisis. ,,De huidige politiek van schulden met leningen opvullen, en zo doormodderen, lost de problemen niet op. Daarnaast krijgen de Grieken weer enige hoop op echt herstel wanneer hun schulden worden kwijtgescholden en zij hun eigen munt weer invoeren. Ook is een Grexit goed voor de eurozone en de EU als geheel. Het zwaard van Damokles van een faillissement van Griekenland en een ongecontroleerde Grexit, wat veel politieke en financiële spanningen met zich mee zal brengen, verdwijnt. Daardoor kan na jarenlange onrust, de rust weer terugkeren in de eurozone en de EU als geheel.”

De Europarlementariër voelt zich in zijn standpunt gesteund door het wetenschappelijk onderzoek “De Euro gewogen” dat eind 2012 door professor Johan Graafland werd uitgevoerd. ‘In dat onderzoek komt ook professor Graafland, op basis van de theorie van de optimale muntunie, tot de conclusie dat een gecontroleerde Grexit een goede stap naar de uitgang van de eurocrisis is. Daarom is het een uitstekend idee om het EP-onderzoek te laten doen naar de gevolgen van zo´n stap. Ik hoop van voorzitter Schulz te horen waarom hij dat heeft geblokkeerd’, aldus Van Dalen.

Christenunie
© Henk-Jan Oudenampsen
15-03-2015
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies