Klaas Jellema: ontwikkelingswerker met passie voor mensen

Een markante man met een bijzonder leven. is op 12 maart jl. overleden en afgelopen donderdag begraven, waarbij vanuit de hele wereld reacties binnenkwamen. Fries en man van de wereld, boerenzoon en ingenieur, ondeugend en warm. Decennia lang droeg hij zijn steentje bij aan de ontwikkeling van Afrika.

Klaas groeide op in de buurt van Sneek en studeerde vliegtuigbouw aan de Technische Universiteit Delft. Door vervangende dienstplicht kwam hij als afgestudeerd ingenieur in het ontwikkelingswerk, onder meer voor ZOA als programmamanager van hulp aan vluchtelingen. Een roeping waar hij 35 jaar van zijn leven aan wijdde. Zambia, Malawi, Zimbabwe, Rwanda, Ethiopië, Oeganda, Soedan en Angola werden zijn werkveld. Zijn vier kinderen zijn in Afrika geboren en getogen. Over de hele wereld had hij vrienden.

Onwaarschijnlijke avonturier

Een onwaarschijnlijke avonturier was hij, onder andere werkzaam in oorlogsgebieden. In Angola werkte hij samen met zijn vrouw Marion vanaf december 2002, terwijl nog maar net een staakt-het-vuren tussen strijdende partijen was getekend. Redelijke voorzieningen als (stromend) water en elektriciteit waren niet voorhanden in het erg geïsoleerde district Cacula, en Klaas en Marion hadden een zware tijd. Maar ondanks zijn zwakke gezondheid heeft hij zich volop en met succes ingezet voor de wederopbouw van het gebied. Zijn specialiteit was water, waarbij hij onder andere zelf een handwaterpomp ontwierp die lokaal te produceren was. Een ander succes was de capaciteitsopbouw van de lokale overheden, die binnen twee jaar in staat bleken hun taken goed op te pakken. Klaas investeerde in mensen, en nu hij is overleden, mogen we dankbaar constateren dat hij die erfenis heeft achtergelaten.

Lintje

Zo’n tien jaar geleden werd Klaas ernstig ziek. Vanuit Afrika keerde hij terug naar Friesland. Klaas en Marion werden in 2006 in hun gemeente Opsterland benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

“Hij omhelsde al Gods kinderen”, schreef zijn dochter Pleuntje op Facebook, “en zijn geloof kon je zien als koppige, gepassioneerde toewijding aan gerechtigheid in elk aspect van zijn leven.” Zijn favoriete Bijbeltekst was Micha 6 vers 8: “Hij heeft u bekendgemaakt, o mens, wat goed is en wat de HERE van u vraagt: niet anders dan recht te doen en getrouwheid lief te hebben, en ootmoedig te wandelen met uw God.”

Klaas Jellema. Sneek, 17 april 1943 – Heerenveen, 12 maart 2015.

Els Sytsma
ZOA
20-03-2015
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies