Jan Vayne op vakbeurs Kerk en Gemeente in Jaarbeurs Utrecht

Op 20 en 21 maart 2015 werd, opnieuw in de Jaarbeurs Utrecht, de vijfde editie van Kerk & Gemeente gehouden: dé vakbeurs voor beheerders, bestuurders, kerkenraden, pastoors en dominees. Dit jaar heeft Kerk & Gemeente sterk ingezet op een relevant workshopprogramma. De internationaal bekende pianist en organist Jan Vayne verzorgde de Masterclass voor Organisten. Christelijknieuws.nl was erbij en maakte een fotoverslagje.

Kerk & Gemeente is een beurs voor kerkrentmeesters, beheerders, kosters, kerkenraden en besturen van kerken uit alle denominaties die Nederland rijk is. Exposanten op de beurs stonden niet alleen leveranciers op het gebied van (ver)bouw, restauratie, onderhoud, inrichting, geluid, meubilair etc. Ook waren er organisaties met diensten en producten die de men in de kerk gebruikt op uiteenlopende terreinen. Bijv. kerkbladen, administratie, liturgisch textiel, orgels, websites, social media, hulpverleners, adviseurs.

Eric van den Berg van ISI Media gaf een boeiende workshop: ‘Nieuwe Media: een zegen voor kerken!’ Hij moedigde de aanwezigen aan om vooral zorgvuldig te werk te gaan met de sociale media: ‘Wees je ervan bewust wat je wilt bereiken en wie je doelgroep is en hoe je ze wilt bereiken. Als je bijvoorbeeld denkt dat de jongeren van je kerk of gemeente eenvoudig via een Facebookgroep kunt bereiken, loop je eigenlijk al weer een jaar of twee achter, veel jongeren gebruiken andere netwerken en zijn moeilijker te bereiken dan enkele jaren geleden.’ Toch stimuleert Van den Berg de bezoekers wel om de nieuwe media in te zetten voor de kerk: ‘Het is een nieuwe manier van interactie en als je het goed doet kun je veel bereiken en ook mensen betrekken bij je activiteiten.

Klaas Hoekstra van het ondernemersplatform van Christenen voor Israël vertelt vol passie over zijn werk: ‘In enkele jaren is het ondernemersplatform gestaag gegroeid. Christen-ondernemers uit de volle breedte van onze kerken en gemeenten melden zich aan. Eenmanszaken, middelgrote bedrijven en grote ondernemingen. Mensen met verschillende achtergronden, maar met déze bindende factor: de God van Israël. Naast de 80 actieve leden staan er nog vele aspirant-leden op de lijst. Zij worden allen persoonlijk bezocht. Zo zijn wij op weg naar de 100 leden! In Israël werken beschadigde en kansarme jongeren met behulp en ondersteuning van ons platform aan een betere toekomst. Aan de toekomst van hun land Israël en indirect aan onze toekomst. Zonder Israël heeft de kerk, heeft onze wereld geen toekomst.’

Geschiedenis van de beurs

Kerk & Gemeente is in 2007 bedacht door Marco van de Wetering, directeur en eigenaar van Insite Media. In 2008 besloot hij daadwerkelijk over te gaan tot de organisatie van deze nieuwe vakbeurs voor kerken. Daartoe werd een samenwerking aangegaan met Ben de Wild Productions. Na twee edities bleek dat het niet rendabel is om met twee bedrijven deze beurs te organiseren. Insite Media verkocht toen haar belang aan Ben de Wild.

In 2012 werd besloten om de toenemende activiteiten van Insite Media op kerkelijk gebied onder te brengen in een ander bedrijf: Helderblauw. Sinds 2010 geven deze organisatie al Kerkmagazine uit, het vakblad voor kerkrentmeesters, beheerders en kosters. Het enige blad op facilitair gebied dat wordt verzonden naar alle kerken in Nederland. Daarnaast is Helderblauw uitgever van de Gids Herinrichting Kerken, die eveneens wordt verzonden naar alle kerken in Nederland.

Omdat Helderblauw diep geworteld bleef in de wereld van kerkelijk leveranciers, is na overleg met Ben de Wild Productions besloten dat het de beurs Kerk & Gemeente vanaf mei 2014 weer overneemt. Kerk & Gemeente is weer terug bij de oorspronkelijke oprichters!

Deze organisaties hadden een stand op de beurs:

ABUS Security Center, Kerkplan BV, Ad Mars Architect, Kerkstroom, AENC, Kerkwifi, AKB Bert Muller, KKG, B3 Installatieadvies, Koekman Mobiel, B&R designs BV, Lampen van Toen, BAVA Light Concepts, Loonstra Allen Kerkorgels, Beijenhof Interieur, Makorreizen, BKS Bedrijfskeukens, Minnen Coaching & Counseling, Boekbinderij Kok, Nationale Synode, Bijbelsmuseum, Novulo Nederland BV, Bongastate, Offex Projectinrichters, Van Beijnum Architecten, Ondernemers Vereniging Glazeniers, Carien van Hedel Atelier voor kerkelijk textiel, Opruimingsboeken, Casala, Orgelbouw Pels & Van Leeuwen BV, Christelijk Podium, Orgelmakerij Steendam, Christenen voor Israel, St. tot Behoud van het Nederlandse Orgel, CNV Kostersbond, Het Passion, Coachtime, PCM Platform Church Mediation, Content Orgels, PhysiBuild, Pagedal, De Regenboog Groep, De Koksmaat Bedrijfskeukens BV, De Rivier, Dialoog Church Sound, Relisound, Dominass, Rescura, Donatus Verzekeringen, Rients Faber Licht geluid en beeld, Doorea, Kunstateliers Slabbinck nv, Dune Blue, Schaapsound, Pim van Dijk Designs, Schoedas, Van Dam, Van Dam & Verkade, Edelglas, Smitsair-JET Systemen, Editoo, Socie, Eminent Orgelbouw BV, SONON Bedrijfshulpverlening, Euro Gedenktekens, Spraak naar Tekst, Stichting E-Pastoraat, Stichting HIP, Flynth Adviseurs en accountants, sIKN, De Grooth Audio Service BV, Tah-Or, Geluidburo, Van Hoogevest Architecten, Glas Bewerkingsbedrijf Brabant, VCR, Glasatelier Hagemeier BV, VDKL Interieurarchitectuur, Goede Orde, Verantwoord Verwarmen, Henrieke van Assen Fotografie, Vermeulen Lichtarchitectuur, Hoekman Projectinrichting, Wesotronic BV, Hof van Putten, Yssa.nl, Homint BV, Zin-in-kleur Kunstatelier, Joustra Herstoffering, Ilomarjo, Innovations, International Platform for Art Research, and Conservation, ISI Media, Architectenburo Klamer bna/, Klaas & Klaasruimteadvies, KAAder, Katholiek Nieuwsblad, Kerkdienstgemist BV, Kerkhulpverlening, Kerkomroep.nl, KerkopKop.

Redactie christelijknieuws
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
21-03-2015
Web: www.kerkengemeente.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies