Cycloon Pam: noodhulp gaat door in Vanuatu

Op 13 maart raasde de tropische cycloon Pam over de eilanden van Vanuatu in de Stille Oceaan. Door de storm, met windsnelheden tot 250 km/u, werden zo’n 14.000 huizen beschadigd of verwoest en raakten 3.300 mensen dakloos. Het officiële dodental ligt inmiddels op elf mensen.

In samenwerking met Integral Alliance verleent Medair met TEAR Fund Nieuw-Zeeland noodhulp op Tanna, een eiland in de zwaar getroffen provincie Tafea in Vanuatu. Naar schatting is 80% van de huizen vernield. Wegen zijn onbegaanbaar zolang het puin nog weggehaald moet worden. Doordat de gewassen en het vee verloren zijn gegaan, hebben duizenden families dringend voedselhulp nodig.

Joel Kaiser is noodhulpmedewerker van Medair in de hoofdstad Port Vila. Daar helpt hij mee om de noodhulp van Integral te organiseren.

“Toen ik over het eiland vloog, zag ik huizen die helemaal omver gewaaid waren. Overal lag puin en spullen van mensen. Ze waren bezig om matrassen en dekens buiten neer te leggen om ze te laten drogen,” vertelt Joel. “Ik had me ingesteld op een groen, tropisch regenwoud, maar alles was bruin. Alle bladeren waren weggewaaid en veel bomen lagen omver.”

Omdat veel van de eilanden van Vanuatu ver van elkaar liggen, zijn de meeste inwoners sterk afhankelijk van wat ze zelf verbouwen. Op Tanna is de totale oogst vernield door de cycloon. Medair ondersteunt TEAR Fund Nieuw-Zeeland, partner van de plaatselijke ontwikkelingsorganisatie Nasi Tuan, bij een programma voor herstel van het levensonderhoud op het eiland. Er wordt gewerkt aan herstel van de landbouw, ondermeer door distributie van werktuigen en zaaigoed.

“Het grootste deel van de mensen is voor hun voedselzekerheid afhankelijk van wat ze verbouwen. Het kan maanden duren voordat er weer wat groeit op de akkers en ze genoeg kunnen eten,” aldus Joel. “Nasi Tuan is bij uitstek geschikt om op Tanna hulp te bieden na cycloon Pam. De organisatie heeft veel ervaring met het trainen van eilanders om betere landbouwtechnieken toe te passen om de opbrengst te vergroten. Omdat ze zo’n stevige band hebben met de getroffen gemeenschappen en daarnaast de ervaring en deskundigheid om boeren snel weer op gang te helpen, is Nasi Tuan strategisch geplaatst om de regering te ondersteunen bij de hulp aan boeren in de vorm van zaaigoed en werktuigen. Op korte termijn zijn voedselrantsoenen nodig, maar Nasi Tuan gaat eraan werken om dit snel overbodig te maken. Boeren kunnen dan weer op waardige wijze in hun levensonderhoud voorzien en weerbaar worden.”

Medair helpt mensen in beschadigde gemeenschappen over de hele wereld om een crisis te overleven, weer op eigen benen te staan en vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om een betere toekomst op te bouwen.

Medair
Medair – Helen Manson
27-03-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies