PKN en Syrisch Orthodoxe Kerk organiseren 2 april stille tocht

Donderdag 2 april vindt The Passion plaats in Enschede. De Protestantse Kerk organiseert samen met de Syrisch Orthodoxe gemeenschap in Twente een 12 kilometer lange stille tocht van het Syrisch-Orthodoxe klooster in Glane naar Enschede, uit solidariteit met christenen in Syrië en Irak. Scriba ds. Arjan Plaisier: ‘Door mee te lopen in een stille tocht voorafgaande aan The Passion vragen we om aandacht voor hun situatie en drukken we onze solidariteit met hen uit.’

Als onderdeel van The Passion zal een groot wit kruis door de straten van Enschede worden gedragen. ‘Er zijn christenen die elke dag het kruis van Christus dragen. Dat geldt ook voor onze Syrische broeders en zusters”, aldus de Scriba. ,,Wij weten ons met hen verbonden, zowel hier in Nederland als in Syrië en de landen in het Midden-Oosten. Met hen roepen wij ‘Heer, ontferm U over ons’.’

De Stille Tocht zal om 17.00 uur vooraf worden gegaan door een korte manifestatie met een aantal toespraken op het terrein van het Syrisch-Orthodox klooster in Glane. Vervolgens zal de optocht geformeerd worden, voorafgegaan door een kerkelijke processie in de Syrisch-Orthodoxe traditie.

De Protestantse Kerk en de Syrisch Orthodoxe Kerk roepen iedereen op mee te lopen met de stille tocht. De tocht wordt georganiseerd samen met de lokale initiatieven Comité 1915, dat de 100-jarige herdenking van genocide op Armeense en Aramese christenen in het Ottomaanse Rijk organiseert, en Syria’s Request, dat een aantal concrete hulpprojecten in Syrië ondersteunt.

Overige activiteiten

In de St. Jacob van Sarugh kerk aan de M.H. Tromplaan 50, kunt u kennis maken met de Syrisch Orthodoxe Kerk traditie. Op 2 april is de kerk vanaf 10.30 uur geopend. De kerk ligt op loopafstand van station Enschede vanwaar u de trein kunt nemen naar Glanerbrug vanwaar het ongeveer 10 minuten lopen is naar het klooster in Glane.

In de Rooms Katholieke St. Jacobuskerk aan de Oude Markt in Enschede zal vanaf 19.15 uur gezongen worden door het Syrisch Orthodoxe St. Ephrem koor. Daar staat vanaf maandag 30 maart al een tentoonstelling van het Comité 1915 over de situatie in het Midden Oosten en zal ook materiaal van Syria’s Request Hulpactie liggen.

Programma:

17.00 manifestatie bij klooster (Glanerbrugstraat 33, 7585 PK Glane) met toespraken van de Scriba van de Protestantste Kerk, ds. Arjan Plaisier en de bisschop van de Syrisch orthodoxe kerk, Mor Polycarpus

17.30 begin stille tocht. Via de Glanerbrugstraat, de Euregioweg en de Oosterstraat hopen we om 20.00 uur aan te komen bij de Jozefkerk aan de Oldenzaalsestraat in Enschede waar de Stille Tocht na een kort dankwoord ontbonden zal worden waarna de deelnemers op eigen gelegenheid naar Passion-gerelateerde activiteiten in de Enschedese binnenstad kunnen deelnemen.

Maurits van Stuijvenberg
© Henk-Jan Oudenampsen
30-03-2015
Kerk
https://www.kerkinactie.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies