Iraanse christenen vrijgelaten

De Iraanse christen Mojtaba Hosseini is vorige week maandag vrijgelaten uit een gevangenis in de stad Shiraz. Hij zat ruim twee jaar vast. Medegevangene Vahid Hakkani kwam eind januari op vrije voeten. Beide mannen werden samen met zes andere gelovigen in februari 2012 gearresteerd.

In 2012 werden vier van de acht christenen vrijgelaten. Van de vier overgebleven arrestanten zit alleen Homayoun Shokouhi nog vast. Hij zit een celstraf uit van drie jaar en acht maanden. Verwacht wordt dat zijn straf met acht maanden wordt verlengd. Onlangs kreeg Homayoun tien dagen verlof om buiten de gevangenis Iraans Nieuwjaar vieren.

In januari 2013 kwamen de christenen Vahid, Mojtaba, Homayoun en Kurosh voor de rechter. Ze waren allen actief binnen de huiskerkbeweging. De rechtbank in Shiraz klaagde hen aan voor het verstoren van de nationale veiligheid, propaganda tegen het regime, evangelisatie en het onderhouden van contacten met christenen buiten Iran. Ze werden allen schuldig bevonden en kregen een gevangenisstraf opgelegd van drie jaar en acht maanden.

Kurosh werd vrijgelaten op 18 mei 2014. Homayoun werd in november 2014 vrijgelaten, maar zijn borgtocht werd ingetrokken. Daarop keerde hij terug naar de gevangenis. Vahid Hakkani werd op 26 januari vrijgelaten.

Open Doors
© Henk-Jan Oudenampsen
06-04-2015
Samenleving
https://www.opendoors.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies